Podravsko-prigorski stožer zabranio odlazak u Vukovar, a za vjerska okupljanja nije nadležan

14. studenoga 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti Podravsko-prigorski stožer zabranio odlazak u Vukovar, a za vjerska okupljanja nije nadležan


Nakon što su đurđevačke vlasti na svojoj službenoj Internet stranici obavijestili javnost kako je podravsko-prigorski stožer zabranio put u Vukovar istražili smo o čemu se tu radi, s obzirom da se odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite dozvoljava kolona sjećanja ukoliko će se posjetitelji pridržavati strogih epidemioloških mjera.

Naime, na svojim stranicama Grad Đurđevac napisao je kako je načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko- križevačke županije i zamjenik župana Ratimir Ljubić donio odluku o zabrani organiziranog odlaska u Vukovar.

– Grad Đurđevac obavještava sve građane i branitelje koji su se do danas prijavili da se otkazuje planirani put u Vukovar. Na 29. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog u 17,00 sati članovi HVIDRA-e Đurđevac, učenici Osnovne škole Đurđevac, učenici iz Strukovne škole Đurđevac, učenici Gimnazije dr. I. Kranjčeva, djelatnici Grada i javnih radova, te građani zapalit će stotine svijeća duž ulice koja nosi ime tog grada heroja – poručili su iz Grada te dodali.

lackovic janci

– Paljenje svijeća već se tradicionalno održava u svim gradovima i mjestima diljem Hrvatske, a u Đurđevcu će se održati po šesti puta u Ulici grada Vukovara, koja je 2015. godine dobila to počasno ime. Cilj ovakve akcije je da upaljene svijeće pokažu da Vukovar, koji je dao sebe za slobodu Hrvatske i svi oni koji su ostavili svoje živote za Vukovar nisu i neće biti zaboravljeni te vas ovom prilikom pozivamo da se i vi odazovete i upalite jedan lampion u znak sjećanja.

S obzirom na ovu neobičnu odluku Županijskog stožera poslali smo im upit kako će regulirati  planirano nedjeljno misno slavlje i oproštaj velečasnog Mladena Gorupića u Budrovcu i Kalinovcu te imaju li organizatori dozvole Stožera za održavanje misnih slavlja i koliko se vjernika očekuje.

Iz Županijskog stožera su poručili kako su upoznati s organizacijom oproštajne mise za vlč. Mladena Gorupića, ujedno i dekana đurđevačkog dekanata.

– Sukladno prijavi okupljanja Službi civilne zaštite Koprivnica odnosno Županijskom centru 112 o tome su obaviješteni: članovi županijskog Stožera, Stožer civilne zaštite Općine Kalinovac i Stožer civilne zaštite Grada Đurđevca na čijem području se događaj planira održati, kao i načelnik Općine Kalinovac Danijel Zvonar  i gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji su za provođenje epidemioloških mjera zadužili općinski i gradski Stožer civilne zaštite – kazali su iz Stožera te dodali.

– Sukladno čl. IV Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju javna okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja (NN br.117/20  i 220/20.), ova odluka se ne odnosi na profesionalne umjetničke izvedbe, kino projekcije, izložbe u muzejskim, galerijskim i dr. izložbenim prostorima te vjerske obrede. Nastavno na spomenutu Odluku, za održavanje misnih slavlja i vjerskih obreda nije potrebno zatražiti suglasnost županijskog Stožera civilne zaštite – istaknuli su.

Stožer korpivničko-križevačke županije 23. travanj (5)

– Obzirom na organizaciju ovog događaja na teren su izašli inspektori Odjela inspekcije Službe civilne zaštite Koprivnica te utvrdili epidemiološke mjere i preporuke za čije provođenje su zaduženi organizatori. Misna slavlja planiraju se održati na ograđenom vanjskom prostoru i dvorištu crkvi u Kalinovcu i Budrovcu u kontroliranim epidemiološkim uvjetima ukoliko će to dozvoljavati vremenski uvjeti. Na vanjskom prostoru u Budrovcu inspektori civilne zaštite utvrdili su mogućnost okupljanja najviše 100 osoba (4m2 po osobi), a u Kalinovcu najviše 200 osoba. U slučaju lošeg vremena u crkvi u Budrovcu moguće je prisustvovanje 32 osobe, a u Kalinovcu 62 osobe.

Za kraj iz Županijskog stožera naglasili su kako se nedavno u Križevcima održao vjerski obred rođenja grkokatoličkog biskupa mons. Milana  Stipića koji je okupio puno veći broj vjernika od očekivanih u Kalinovcu i Budrovcu, uz pridržavanje svih epidemioloških uvjeta.

– Zahvaljujući organizatorima i križevačkom gradskom Stožeru civilne zaštite događaj je održan u kontroliranim uvjetima, nakon čega nije došlo do povećanja broja oboljelih od COVID-19 – zaključili su iz Županijskog stožera.

Facebook Comments