Dvije godina nakon požara hale za odlaganja otpada u sisačkoj južnoj industrijskog zoni policija će dvojicu hrvatskih državljana starosti 27 i 44 godine prijaviti zbog kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Požar se dogodio krajem lipnja 2022. u hali zagrebačke tvrtke Royal media koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada. Prešani otpad u hali i na vanjskom prostoru u naselju Novo Pračno trajao je danima.

Požar je gasilo 60-ak vatrogasaca iz Siska, Petrinje, Kutine, Letovanića, Stružca, Grede i Lekenika. U požaru je u cijelosti izgorjela do vrha puna hala površine 1750 četvornih metara.

Sisačka policija danas je izvijestila kako je u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Sisku dovršila kriminalističko istraživanjem nad dvojim osumnjičenika.

Utvrdili su da je 44-godišnjak od studenog 2020. do srpnja 2022. na području Siska kao vlasnik i odgovorna osoba tvrtke, protivno odredbama zaprimao i skladištio količine otpada koje su višestruko prelazile dozvoljene količine sukladno izdanim dozvolama nadležnih tijela. Odnosno, izvršio nedozvoljeni promet otpadom u količini koja je veća od neznatne.

Sumnjaju da su osumnjičeni 27-godišnja i 44-godišnjak zajedno izvršili lažni prikaz odvoza količina otpada, navodeći kako su otpad zaprimile pravne osobe koje imaju dozvole za gospodarenje otpadom, ali to nisu učinile sukladno lažno navedenim datumima i količinama te navodeći nepostojeće registarske oznake vozila koja vrše prijevoz, koju je dokumentaciju 44-godišnjak uporabio u pravnom prometu.

Tako su doveli u zabludu djelatnike nadležnih tijela, koji su ukinuli zabrane zaprimanja novog otpada, dakle kao službene i odgovorne osobe u službenu ili poslovnu dokumentaciju unijeli neistinite podatke, ovjerili elektroničkim potpisom u namjeri da je prikažu kao vjerodostojnom i uporabili je u daljnjem poslovanju.