Vijećnik Igor Ivković (HDZ) na posljednjoj sjednici međimurske Županijske skupštine uputio je dvije inicijative: da se Ivanu Bene, poznatijem kao Đura z Međimurja, ispred zgrade Međimurske županije postavi kip kao znak poštovanja i zahvalnosti za ogroman doprinos koji je dao Međimurju.

Osim toga, predložio je da se održi stručni skup ili okrugli stol znanstveno-pedagoškog karaktera koji bi iznjedrio prijedlog oko strategije očuvanja međimurske kajkavštine.

Župan Posavec podržao je obje inicijative vijećnika Ivkovića.

Podsjetimo, Ivan Bene, čovjek velika srca, humorist koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja preminuo je u 72. godini života. Ivan Bene rođen je 12. prosinca 1949. godine u Čakovcu. Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji.

Nastupati je počeo djelujući kroz Radničko kulturno društvo „Građevinar“ Građevinskog kombinata „Međimurje“ u kojem je radio dugi niz godina. U svojim je humoreskama prenosio svakodnevne anegdote olakšavajući radnicima dugotrajan boravak na terenu, da bi ubrzo postao gostom brojnih drugih pozornica i javnih programa.

U javnosti je vrlo brzo postao omiljen zahvaljujući svom vedrom duhu, životnosti i neopterećenoj duhovitosti na kajkavštini. Prepoznat je postao i diljem Hrvatske te međimurske dijaspore, a Međimurci su vrlo dobro znali tko je Đura ´z Međimurja – onaj koji unosi dobro raspoloženje u obiteljske domove i društvene prostore. Rado se odazivao i na brojna humanitarna događanja i akcije te je bio redoviti sudionik humanitarnih akcija Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“.

Za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe kojima je unosio dobro raspoloženje u međimurske domove i na društvena događanja, župan Međimurske županije Matija Posavec mu je 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine dodijelio jedno od najviših županijskih priznanja, Povelju Međimurske županije. S velikom tugom i zahvalnošću opraštamo se od Ivana Benea, legende Međimurja.