Suđenje u ‘slučaju brodogradilišta Uljanik’ u kojem se 13 optuženika, uglavnom bivših čelnih ljudi u toj tvrtki tereti zbog gospodarskog kriminala kojim je počinjena šteta od oko 900 milijuna kuna, počet će u ponedjeljak, 18. prosinca, a najavljeno je da će se nastaviti u siječnju.

Sutkinja Županijskog suda u Rijeci Damira Delost je u kaznenom predmetu protiv Marinka Brgića i drugih zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju odredila prvu raspravu za 18. prosinca, a zatim od 8. do 12. siječnja te od 5. do 9. veljače iduće godine.

Optužnica u slučaju pulskog Uljanika podignuta je još 2020., Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je lani u veljači potvrdilo optužnicu, obiman spis ima više od 15 tisuća stranica, a prema sudskom rješenju, presuda bi trebala biti donesena do sredine 2025.

Dvojica od 13 optuženika, najprije petooptuženi Anton Brajković, potom i prvooptuženi Brgić, u travnju su podnijeli zahtjev za suđenje u razumnom roku. Predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup je potkraj svibnja odlučio da su njihovi zahtjevi osnovani te je odredio rok od 24 mjeseca za donošenje meritorne odluke u tom predmetu.

Optužnicom u “slučaju Uljanik” obuhvaćeni su prvookrivljeni bivši član uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Optužnica ih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena ukupna materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna (oko 119 milijuna eura).

Prema optužnici, uz prvookrivljenog Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Iz Ravnateljstva policije u ožujku je priopćeno da je provedeno dodatno kriminalističko istraživanje poslovanja Uljanik grupe te je policija podnijela kaznene prijave protiv troje bivših članova uprave i šestero bivših članova nadzornog odbora, koje se sumnjiči da su tvrtku oštetili za više od četiri milijarde kuna.

To je bila peta kaznena prijava u “slučaju Uljanik”, u kojem ukupna šteta iznosi 7,7 milijardi kuna, naveli su iz policije.