Zahvaljujući Fondu solidarnosti Europske Unije zgrada Gradskog muzeja u Čazmi bit će potpuno obnovljena i u konačnici ponovno stavljena u funkciju izložbenog prostora za brojne artefakte i građu te kulturne ustanove.

Konstrukcija zgrade oštećena je u petrinjskom potresu krajem 2020., predstavljajući potencijalnu opasnost za građane.

Projekt sanacije prijavljen je na natječaj Ministarstva kulture i medija, te je dobio bespovratnih 2,6 milijuna kuna, od čega je dva milijuna kuna planiramo za sanaciju i ostale građevinske radove.

Ravnateljica Centra za kulturu Maja Cepetić Rogić rekla je u srijedu na potpisivanju ugovora s izvođačem radova da će se u sklopu cjelovite obnove objekta prema smjernicama konzervatorsko-restauratorske studije stvoriti uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije sa stalnim izložbenim postavom.

Gradski muzej Čazma, koji djeluje u sastavu Centra za kulturu time će sukladno djelatnosti u konačnici dobiti i svoj adekvatni radni prostor.

Radovi kreću za desetak dana i trajat će do svibnja iduće godine.

Posao obnove dobila je na javnom natječaju zajednica ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine, Buzin.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradonačelnik Dinko Pirak koji je istaknuo da zgrada muzeja vapi za obnovom. Pohvalio je Razvojnu agenciju Čazma koja je pripremila projekt te kazao da je sanacija konstrukcija najveći i najteži dio posla.

Zgrada čazmanskog muzeja sagrađena je u drugoj polovini 18. stoljeća na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina, unutar zaštićene cjeline Ruševine starog grada, koji se zadnjih 13 godina sustavno istražuje uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove.