Prigodnom svečanošću obilježen je početak radova na izgradnji sveobuhvatnog onkološkog centra -University of Pittsburgh Medical Center – UPMC Hillman – pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a riječ je o investiciji vrijednoj više od 15 milijuna dolara.

Ravnatelj Opće bolnice u Zaboku Tihomir Vančina istaknuo je da je UPMC jedna od najpoznatijih svjetskih zdravstvenih ustanova.

Po njegovim riječima, to je prvi korak kako bi Zabok, Krapinsko-zagorska županija i Hrvatska došli na svjetsku mapu UPMC onkoloških centara.

“Postajemo članom velike UPMC obitelji i dobivamo priliku raditi s renomiranim pružateljima zdravstvenih usluga i učiti od najboljih zdravstvenih stručnjaka na svijetu”, rekao je Vančina u četvrtak u Zaboku.

Krapinsko- zagorski župan Željko Kolar rekao je da je taj događaj iznimno značajan.

“To je kao da smo u Hrvatsku doveli Formulu 1, ali je stotinu puta značajnije jer govorimo o ljudskom zdravlju…Vjerujem da ako smo danas pokrenuli priču i da ćemo spasiti samo jedan život, napravili smo ogromnu stvar, a ovdje ćemo ih spasiti na tisuće”, kazao je Kolar.

Svečanosti u Zaboku nazočio je i predsjednik UPMC International Charles Bogosta koji je rekao da je to dosad njihov 77. centar za rak.

“Taj projekt će imati veliki utjecaj na Zabok, na Hrvatsku i cijelu regiju… Radujemo se što ćemo Zabok zvati našim novim domom”, rekao je Bogosta te posebno zahvalio predsjedniku upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina, Draganu Primorcu jer je, naglasio je, sve počelo kada je Primorac posjetio Irsku i sastao se s njihovim timom.

Primorac je kazao da je to institucija koja ima proračun od 30 milijardi dolara. Ako je takva institucija odlučila doći u Hrvatsku i napraviti investiciju u području sveobuhvatne onkologije, onda radimo iskorak koji dosad nije viđen na jednom mjestu, dodao je.

Kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, svečanosti je nazočio novoimenovani ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan koji je istaknuo da Vlada kroz razne projekte i programe ulaže u hrvatsko zdravstvo i daje podršku i takvim investicijama koje pridonose podizanju kvalitete i zdravlja građana.

„Valja spomenuti da Općoj bolnici u Zaboku gravitira 130 tisuća žitelja koji žive u ovoj županiji, ali i oni iz susjednih županija. Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana zasigurno će tom međunarodnom suradnjom i investicijom pružiti nešto što u Hrvatskoj još ne postoji”,  dodao je.

Na kraju svečanosti su Habijan, Kolar, Bogosta, Primorac i Vančina položili vremensku kapsulu na prostoru budućeg onkološkog centra.