Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame ovogodišnji 27. Prix Marulić počinje u petak, 24. svibnja, a održava se do 29. svibnja u gradu Hvaru, najavila je Hrvatska radio televizija (HRT).

Tijekom festivala predstavit će se 31 igrano i dokumentarno ostvarenje iz 17 zemalja koje su, između sedamdeset pristiglih radova, odabrala predselekcijska povjerenstva.

Hrvatski radio predstavljat će tri djela. U kategoriji dokumentarne radiodrame predstavit će “Kovarsku republiku – pod nebom i zemljom Labinštine” autora Đina Đivanovića i urednika Nikice Klobučara, u kategoriji drame “Nema više takvih kao Benja Krik” dramaturginje Maje Ležaić, nastale prema motivima pripovijetki iz zbirke “Odeske priče” Isaka Babelja, redatelja Petra Vujačića i urednice Lade Martinac Kralj, a u kategoriji kratkih formi “La nave partira ars acustica” autora Hrvoja Korbara i Marije Pečnik Kvesić te urednice Adriane Kramarić.

Na festivalu će se i ove godine okupiti šezdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta i svi će oni predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova.

Umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić istaknula je kako paralelni svjetovi dominiraju ovogodišnjim izdanjem festivala. S jedne strane su grad Hvar i povijesni prostori koji uvijek dodaju nešto magično djelima koje slušamo, rekla je i dodala kako nas s druge strane sve više okružuje digitalni svijet i uporaba umjetne inteligencije pa i sve veća dostupnost umjetnosti u digitalnom prostoru.

Najavila je i razgovor “AI and Radio Drama (Im) possible collaboration” /”Umjetna inteligencija i Radio Drama (Ne)moguća suradnja”.

Međunarodni ocjenjivački sud od dvanaest članova na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji, te kategoriji kratke forme.

Ovogodišnje će voditeljice ocjenjivačkog suda biti Ilinca Stihi (ROR – Rumunjska) i Katja Šimunić (HRT- Hrvatska), obje višestruko nagrađivane autorice, urednice i redateljice na brojnim međunarodnim festivalima.

Osobitost su festivala i svakodnevni razgovori o slušanim djelima u kojima sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i proteklih godina svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti u live-streamingu na Facebook stranici Prix Marulić – International Radio Festival svakoga dana odvijanja festivala od 19 sati.

Sve emisije u ovogodišnjoj konkurenciji moći će se poslušati u razdoblju od 24. do 29. svibnja na festivalskoj web stranici https://prix-marulic.hrt.hr