Osnaživanje starijih pacijenata za pravilnu upotrebu lijekova“ naziv je jednogodišnjeg projekta u kojem, kao partner Pomurskim lekarnama iz Slovenije, sudjeluje i Ljekarna Čakovec. Nakon više mjeseci priprema, u zgradi Scheier konferencijom za medije, a potom i prvim javnim predavanjem, započelo je provođenje aktivnosti namijenjenih starijim osobama koje boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, javljaju iz Međimurske županije.

Ravnateljica Ljekarne Čakovec Andreja Knežević, mag. pharm. istaknula je da se Ljekarna rado pridružila slovenskim kolegama jer je krajnji cilj planiranih aktivnosti edukacija starijeg stanovništva koje je podložnije bolestima, a teško se snalazi u zdravstvenom sustavu i u primjeni lijekova. Koordinatorica projekta u ljekarni Čakovec Dina Mesarek, mag. pharm. nadodala je da se pravilnom upotrebom lijekova postižu bolji učinci, što dugoročno čuva zdravlje pacijenta te podiže kvalitetu života.

Projektom se nastoji kroz rad s ciljanim skupinama, provođenjem javnih predavanja i radionica koje su osmislili i vode magistri farmacije, polaznike educirati o kroničnim nezaraznim bolestima, odnosno o astmi i KOPB-u, hipertenziji i šećernoj bolesti te o digitalizaciji zdravstva.

Predavanja će polaznike informirati o načinima djelovanja lijekova, kada i zašto dolazi do nuspojava te kako ih prijaviti, gdje pronaći točne informacije o lijekovima, koje su posljedice neredovite ili nepravilne upotrebe lijekova. Pokrit će se teme koje mogu pomoći u prevladavanju izazova pri korištenju terapija. Govorit će se o razlici lijekova i dodataka prehrani, izazovima i opasnostima samoliječenja, pravilnom čuvanju lijekova te o njihovom pravilnom zbrinjavanju po prestanku korištenja ili isteku roka trajanja i slično.

Kod tematskih radionica o bolestima, posebna pažnja posvećena je praktičnom radu s polaznicima pa će se prezentirati ispravno korištenje tlakomjera, aparata za mjerenje šećera i primjena inhalera. U sve tematske radionice uključena je i magistra nutricionizma koja će govoriti o važnosti utjecaja prehrane na određene bolesti. Posljednja u nizu je radionica o digitalizaciji čiji je cilj edukacija polaznika o temeljnim pojmovima zdravstvenog sustava te praktičan rad u kojem će naučiti na koje načine komunicirati s liječnicima i ljekarnicima te kako koristiti mobilne aplikacije.

Početnoj konferenciji nazočila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač koja je istaknula da je Međimurska županija kao osnivač Ljekarne Čakovec ponosna što ulaze u tako značajan europski projekt kojim će se ostvariti dobrobit i za djelatnike Ljekarne i za građane Međimurja.

Spomenute aktivnosti u Čakovcu se provode od 4. do 6. travnja, nastavljaju se od 25. do 27. travnja u Murskom Središću, potom od 9. do 11. svibnja u Donjem Kraljevcu, zatim od 16. do 18. svibnja u Kotoribi te završavaju u Prelogu od 23. do 25. svibnja. Aktivnosti će se lipnju nastaviti provođenjem treće aktivnosti u sklopu projekta, individualnih savjetovanja za sto  u ljekarničkim jedinicama Ljekarne Čakovec, čime će u planiranim aktivnostima projekta sudjelovati dvjestotinjak Međimurki i Međimuraca s kroničnim nezaraznim bolestima.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije i to u vrijednosti od 60.000 eura, od čega je Ljekarni Čakovec pripala trećina budžeta.