POČEO PROJEKT VRIJEDAN 30 MILIJUNA KUNA Župan Koren: ‘Projekt za cilj ima razvoj srednjoškolskog obrazovanja u segmentu obrtničkog usmjerenja’

14. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno POČEO PROJEKT VRIJEDAN 30 MILIJUNA KUNA Župan Koren: ‘Projekt za cilj ima razvoj srednjoškolskog obrazovanja u segmentu obrtničkog usmjerenja’


Početna konferencija projekta “Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu” gdje će se uspostaviti programski i kadrovski uvjeti neophodni za funkcioniranje Centra kompententnosti Koprivničko-križevačke županije održana je u ponedjeljak prijepodne u sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica.

Županijski pročelnik za financije Darko Masnec kazao je kako je ovo drugi projekt koji je nastavak projekta Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji i okrenut je prije svega pripremi programa i kurikuluma za nova zanimanja i osposobljavanje zaposlenika u školama za novi način i pristup srednjem strukovnom obrazovanju.

– Pravo ulaganje u školu je ulaganje u programe, projekte, modernu opremu i obrazovanje zaposlenika. Ova dva projekta zajedno nose 60 milijuna kuna, od toga 23 milijuna je ulaganje u modernizaciju i nadogradnju srednje škole u Koprivnici i strukovne škole u Đurđevcu. Ostalo je ulaganje u zaposlenika, odnosno program i kurikulume. U prvom projektu je 5,9 milijuna kuna ulaganja u opremu, a u drugom dijelu otprilike 9 milijuna kuna ulaganja u opremu i 19 milijuna u edukacije i izradu novih obrazovnih programa i osposobljavanje zaposlenika – istaknuo je.

županija projekt pora (14)

Dodao je kako je projekt počeo 29. prosinca 2019. godine, a završava 29. prosinca 2023. godine i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti oko 30 milijuna kuna. Prijavitelj i nositelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, ali sudjeluje još 12 partnera i ostali suradnici.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić istaknuo je svoje zadovoljstvo projektom.

županija projekt pora (11)

– Mi u našu školu ovim projekt donosimo 60 milijuna kuna za razvoj Centra kompetentnosti s područja elektrotehnike i računalstva. Nasa škola imala je veliku podršku županije na čelu s Darkom Korenom i njegovim zamjenicima. Ne bi nas bilo danas ovdje da nije bilo rezultata rada naših učenika i učenica te kolega profesora i ostalih djelatnika škole – rekao je Martić.

županija projekt pora (4)

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić pojasnila je kako je smisao razvojne agencije djelovati kao regionalni koordinator na području ove županije.

– Naša prvenstvena uloga je da ovakvim razvojnim projektima od interesa za županiju pruža stručnu i tehničku pomoć u njihovoj pripremi i provedbi. Ovaj projekt je rezultat dobre suradnje i sinergije, mnogo dionika koji su zajedno radili da bi projekt bio pripremljen, a sada već skoro godinu dana u provedbi – naglasila je.

županija projekt pora (5)

Župan Darko Koren pridružio se zadovoljstvu svih dionika te naglasio kako mu je drago da je jedan ovakav ambiciozan plan u fazi realizacije.

– Ušli smo u ciklus investicija u obrazovanje gdje je sastavni dio i ovaj Centar kompetencija uz veliki investicijski projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana ukupne vrijednosti 65 milijuna kuna. Centar kompetencija kao projekt sigurno je najznačajniji u ovom razdoblju – naglasio je.

županija projekt pora (15)

Dodao je kako su taj projekt u dva dijela zaokružili na 60 milijuna kuna u što se uključuju uređenje prostora i nabava opreme i sve one aktivnosti koje taj projekt predviđa u Obrtničkoj školi u Koprivnici i Strukovnoj školi u Đurđevcu.

Projekt za cilj ima razvoj srednjoškolskog obrazovanja u segmentu obrtničkog usmjerenja, odnosno u specifičnom sektoru koji proizvodi društvu najpotrebnije ljude.

županija projekt pora (20)

– S obzirom na gospodarska kretanja u Hrvatskoj smatram da je to u ovom razdoblju izuzetno bitno – istaknuo je župan i za kraj poručio kako ovo nije kraj županijskih investicija u obrazovanje.

Osim spomenutih, projektni partneri u projektu su i ostale relevantne ustanove strukovnog obrazovanja, visoka učilišta te trgovačka društva usko povezana sa sektorom elektrotehnike i računalstva i to: Tehničko veleučilište Zagreb, Veleučilište u Bjelovaru, Veleučilište u Šibeniku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Srednja škola Krapina, Obrtničko učilište POUKA, Hrvatska obrtnička komora – Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te poduzeća Avalon d.o.o., Data Link d.o.o. i Elektro-čelik d.o.o.

županija projekt pora (20) županija projekt pora (19) županija projekt pora (18) županija projekt pora (17) županija projekt pora (16) županija projekt pora (12) županija projekt pora (10) županija projekt pora (9) županija projekt pora (8) županija projekt pora (7) županija projekt pora (6) županija projekt pora (3)