Počeo je novi projekt Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije pod nazivom ‘Zdravo srce, zdrava budućnost’. Riječ je o aktivnostima koje će imati za cilj smanjenje loših navika prehrane i života mještana županije.

Naime, tjedno 700 osoba u Hrvatskoj premine zbog bolesti kardiovaskularnog sustava, što je često izravna posljedica nezdravog načina života koji sve više prevladava u modernom društvu.

projekt zdravo srce (2)

– Premalo smo svjesni opasnosti bolesti kardiovaskularnog sustava i koliko imamo loše navike, koliko se premalo krećemo. Riječ je o projektu u kojem ćemo pokušati osvijestiti stanovništvo da malim promjenama u prehrani i sl. mogu učiniti mnogo. Previše smo u stresu danas, brzo živimo i želimo da nam sve bude ‘danas’ riješeno pa sve to ostavlja traga na našem zdravlju – objasnila je Mirjana Hanžeković, ravnateljica županijskog Doma zdravlja.

projekt zdravo srce (3)

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je kako se svi mogu složiti da je prevencija najbolji oblik liječenja pa je u tom smislu i ovakav projekt od iznimne značajnosti.

– Posebno je bitno djelovati u preventivi jer je ona zapravo najefikasniji oblik liječenja. Kroz daljnji rad na projektu sigurno ćete mnogo toga naučiti i saznati, a nama (Županija, op.a.) je drago što sudjelujemo u ovom projektu i uvijek ćemo podržavati ovakve inicijative – napomenuo je.

projekt zdravo srce (4)

Potankosti projekta predstavila voditeljica projekta, Željka Fruk, inače rukovoditeljica Odjela za ekonomsko-financijske poslove u Domu zdravlja.

Vrijednost projekta je 394.000 kuna, a traje do kraja rujna iduće godine. Neke od aktivnosti bit će snimanje videospota i izdavanje brošure koja će biti dostupna u ordinacijama liječnika diljem cijele županije.

projekt zdravo srce (5)

– Također, ići ćemo s objavljivanjem kolumni naših liječnika na portalima i tjednicima, a planirana su i tri predavanja za građane u sva tri naša grada koja će održati liječnik, nutricionist i kineziolog – kazala je.