Europski tjedan mobilnosti obilježava se od 16. do 22. rujna s naglaskom na uštedu goriva i energije, a provodi se pod sloganom “Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ i potiče građane na pješačenje, bicikliranje i korištenje alternativnih transportnih rješenja.

Cilj je, kako su istaknuli u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije i zagađenja okoliša, ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja.

Europski tjedan mobilnosti kampanja je Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta.

Sudjelovanje u obilježavanju prilika je za gradove, tvrtke, udruge, škole i druge da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima te potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova radi smanjenja zagađenja zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

U Ministarstvu kažu kako obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine tri glavne komponente, „tri zlatna kriterija”.

To su: organizacija aktivnosti; trajne mjere za uvođenje održive mobilnosti, kao što su uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala i unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te organizacija “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Jedinice lokalne samouprave koje zadovolje “tri zlatna kriterija” konkurirat će za nagradu Europskog tjedna mobilnosti, a tvrtke, građanske inicijative, obrazovne ustanove i ostali svojim postignućima mogu osvojiti priznanje u posebnoj kategoriji “Aktivnost za mobilnost”.

Tijekom ove godine zaprimljeno je 1112 aktivnosti diljem 50 država.

Nova pješačka zona u centru Zagreba

U Ministarstvu podsjećaju da je sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prošle godine prijavilo 2989 mjesta i gradova iz 51 zemlje, ukupno je organizirano 2372 aktivnosti, od kojih se njih 1184 odnosilo na obilježavanja “Dana bez automobila”.

Jedanaest gradova iz Hrvatske – Zadar, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Zaprešić, Pula, Kutina, Osijek, Rijeka, Crikvenica i Šibenik prošle je godine podnijelo prijave svojih aktivnosti, a Grad Zagreb nominiran je i kao jedan od finalista za dodjelu nagrade za 2022. godinu.

I ove godine Grad Zagreb najavljuje niz aktivnosti, a najznačajnija je uspostava nove pješačke zone u centra grada, na dijelu Masarykove ulice – od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve – od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.

Tradicionalna vožnja biciklima “Zagrebačka žbica” održat će se na “Dan bez automobila”, 22. rujna u 18 sati, startat će sa Zrinjevca a ruta duga sedam kilometara vozit će se centrom grada.

“Mala biciklijada” za djecu predškolskog uzrasta održat će se 16. rujna na Zrinjevcu, 17. rujna u Ilici će se ponovno održati Projekt Ilica: Q”ART, a organizirat će se i šetnje uz potok Trnava, izleti na Medvednicu i biciklijada u Sesvetama.

Održat će se i brojne radionice, a centralno događanje bit će okrugli stol “Ljudi u pokretu – strani radnici u Zagrebu” 18. rujna u 17 sati u Kulturno informativnom centru.