Već tradicionalni ciklus korizmenih koncerata koji se svake godine održava u katedrali sv. Terezije Avilske počeo je na treću korizmenu nedjelju, 3. ožujka, izvijestila je Bjelovarsko-križevačka biskupija.

Riječ je o koncertima koje organizira Bjelovarsko-križevačka biskupija, odnosno Ured za crkvenu glazbu u suradnji sa Župom sv. Terezije Avilske. Ciklus je solističkim orguljskim koncertom otvorio mo. Marko Đurakić, biskupijski povjerenik za orgulje i naslovni orguljaš katedrale. Budući da su nove orgulje postavljene na pjevalište katedrale krajem 2023. godine za prvi koncert odabran je upravo orguljski, kako bi se vjernoj publici dočarala bogata i široka lepeza zvukova nove bjelovarske „kraljice glazbala“.

Nove orgulje veličine trideset i tri registra raspoređenih na tri manuala i pedal sagradila je austrijska orguljarska gradionica Pieringer. Svu je raskoš zvukova orgulja Đurakić predstavio kroz djela dvojice francuskih skladatelja Cesára Francka i Charlesa Marie Widora te hrvatskih Franje Lučića i Anđelka Klobučara.

Slijede koncerti ansambla Celeste i Antiphonus u nedjelju 10., odnosno 17. ožujka te, onaj posljednji, mješovitog katedralnog zbora i zbora srednje glazbene škole „Vatroslav Lisinski“. Oni će udruženim snagama 26. ožujka izvesti Lisztov Via Crucis.