Radi podizanja svijesti roditelja i potencijalnih roditelja o važnosti i utjecaju pozitivnog i ravnopravnog roditeljstva, Središnji državni ured za demografiju i mlade započeo je s provedbom nacionalne kampanje pod nazivom “Tate, veliki je propust ne uzeti dopust”.

“Kampanjom koju provodimo u partnerstvu s Hrvatskom udrugom poslodavaca, želimo informirati, podržati i potaknuti roditelje na korištenje prava i sustava rodiljnih i roditeljskih potpora kao i majke”, kazala je u srijedu na predstavljanju kampanje državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Navela je da je očinski dopust, kao pravo zaposlenog i samozaposlenog oca s punim iznosom plaćenog dopusta, u zadnjih nešto više od godinu i pol iskoristilo 24.000 očeva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nešto više od 10.000 očeva koristilo je dva mjeseca roditeljskog dopusta, neprenosivi dio roditeljskog dopusta koji otac ne može prenijeti na majku. Taj broj je za dva i pol puta veći nego prije dvije godine.

“Ravnopravno roditeljstvo djeci omogućava stvaranje dublje emotivne veze s oba roditelja i daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Roditeljski dopust je nepovratno, neprocjenjivo i nezamjenjivo vrijeme koje na jedinstven način omogućuje i povezivanje roditelja i njihove djeca”, poručila je Josić.

Dodala je da je roditeljima u Hrvatskoj potrebna podrška na svim razinama, a kako bismo ju doista i osigurali, nisu samo važna prava koja roditelji mogu ostvariti temeljem zakona i postojeće usluge skrbi o djeci, već i poticajno i podržavajuće okruženje u njihovom privatnom i poslovnom životu.

Istraživanje: Očevi relativno rijetko koriste rodiljski dopust

Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja provedenog lani u rujnu na uzorku od 600 građana u dobi od 20 do 50 godina, koji pokazuju da se uloga očeva u odrastanju djece smatra važnom pogotovo nakon treće godine života djeteta, kada je percipirana podjednakom ulozi majke.

Ravnopravno roditeljstvo smatra se izuzetno važnim, prvenstveno zbog emocionalnog razvoja djeteta te razvoja odnosa svakog od roditelja s djetetom.

Za razliku od očinskog dopusta, roditeljski dopust očevi relativno rijetko koriste, ali je visok interes za korištenje u potencijalnoj novoj prigodi, ali ne nužno u istoj količini kao majke. Glavna barijera korištenja je financijski gubitak.

Istraživanje je pokazalo da očevi koji su imali iskustva s roditeljskim dopustom kažu da su većinom imali pozitivne reakcije kolega, ali se generalno smatra da očevi koji koriste taj dopust često imaju problem s poslodavcima, u većoj mjeri nego majke.

Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za zamjenika Kristijan Kevešević izrazio je podršku kampanji istaknuvši da je nizak udjel očeva u korištenju roditeljskog dopusta, jedan od problema s brojnim reperkusijama na području ravnopravnosti spolova.

“Ravnopravno roditeljstvo može imati vrlo pozitivan učinak i na mogućnosti usklađivanja privatnog i poslovnog života, veću konkurentnost žena na tržištu rade, smanjenje jaza u u plaćama i smanjenje stope rizika od siromaštva koja dolazi sa kasnim godinama, a pogotovo se odnosi na žene koje čine jednočlano kućanstvu”, poručio je Kevešević.