Izrael i Hamas počeli su u petak četverodnevni prekid vatre u Pojasu Gaze, prvu stanku u 48-dnevnom ratu koji je razorio palestinsku enklavu, a zasad nema izvješća o bombardiranju, topničkim ili raketnim napadima.

Primirje je započelo u 7 ujutro po lokalnom vremenu, a uključuje sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Gaze, oslobađanje 13 izraelskih žena i djece kao talaca od strane militanata kasnije tijekom dana i dotok pomoći u opkoljenu enklavu. Određeni broj palestinskih zatvorenika držanih u izraelskim zatvorima trebao bi biti oslobođen u razmjeni.

Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja.

Sirene su se oglasile u dva izraelska sela izvan južnog pojasa Gaze, upozoravajući na mogući palestinski raketni napad. Međutim, nije bilo potvrde o bilo kakvom lansiranju.

Borbe su trajale nekoliko sati prije primirja, a dužnosnici unutar enklave kojom upravlja Hamas rekli su da je bolnica u gradu Gazi bila među metama bombardiranja. Obje strane također su signalizirale da će pauza biti privremena prije nastavka borbi.

Indonezijska bolnica bila je pod nemilosrdnim bombardiranjem, radila je bez svjetla i bila je puna starijih ljudi i djece koja su preslaba da bi ih se pomicalo, rekli su zdravstveni dužnosnici Gaze. Al-Jazeera je citirala Mounira El Barsha, ravnatelja ministarstva zdravstva Gaze, koji je rekao da je pacijentica, ranjena žena, ubijena, a tri druge ozlijeđene.

Dodatna pomoć trebala bi početi pritjecati u Gazu, a prvi taoci, uključujući starije žene, bili bi oslobođeni u 16 sati. Ukupan broj oslobođenih talaca trebao bi biti 50 tijekom četiri dana, rekao je u Dohi glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Novinska agencija Shehab povezana s Hamasom javila je da su kamioni s gorivom počeli ulaziti na prijelaz Rafah nakon što je primirje počelo.

Egipat je rekao da će 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno biti isporučeno u Gazu kada započne primirje, te da će 200 kamiona pomoći dnevno ulaziti u Gazu.

Očekuje se da će Palestinci biti pušteni iz izraelskih zatvora, rekao je novinarima katarski glasnogovornik. “Svi se nadamo da će ovo primirje dovesti do prilike za početak šireg rada na postizanju trajnog primirja.”

Hamas je na svom Telegram kanalu potvrdio da će prestati sva neprijateljstva njegovih snaga.