biciklisticki stupovi

Počelo postavljanje solarnih biciklističkih stupova

Velika ponuda biciklističkih staza u Zagrebačkoj županiji uskoro će biti bogatija za 12 solarnih biciklističkih stupova u svih devet gradova Zagrebačke županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Zasada su solarni stupovi postavljeni u Bregani, na Plešivici i u Zaprešiću.

Solarni biciklistički stupovi, koji za svoj rad koriste sunčevu energiju, sadrže kompresor za pumpanje guma i punjač mobitela. Osnovni alat za brzi popravak i zamjenu guma pohranjen je je u spremniku stupa, a na solarnom stupu postavljene su i upute kako bi i oni slabije upućeni uspjeli samostalno popraviti svoje bicikle.

Sam stup izrađen je od izdržljivih nehrđajućih materijala – inoksa i aluminija, a zahvaljujući LED rasvjeti u kasnim noćnim satima služi i kao rasvjetno tijelo. Vrijednost jednog solarnog stupa je 12.000 kuna, a projekt na području Zagrebačke županije financiraju Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Zagrebačke županije, uz sufinanciranje 12 lokalnih turističkih zajednica s područja županije.

Inače, iz godine u godinu biciklističke staze Zagrebačke županije privlače domaće rekreativne bicikliste svih dobnih skupina, ali i one iz susjednih zemalja. Kroz vožnju biciklisti se upoznaju s lokalnim stanovništvom, kulturnom baštinom i gastronomijom te uživaju u prirodnim bogatstvima Zelenog zagrebačkog prstena.

Obzirom da je cikloturizam u Zagrebačkoj županiji vrlo popularan, posjetiteljima je važno osigurati i kvalitetnu servisnu podršku, a svi oni koji žele imati cikloturističke karte mogu ih potražiti u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije.

Inače, u veljači ove godine, također u svih devet gradova Zagrebačke županije te općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec, postavljene su servisne stanice za bicikle u sklopu projekta „Bike self servise”. Namjena ovih stalaka je privremeno odlaganje bicikala prilikom odmora biciklista i upotrebe servisnog stalka te ostale opreme na punktu.

prigorski.hr

Komentari

Komentara

Provjerite i ovo

bedem

Đurđevcu 150 tisuća kuna za nastavak arheoloških radova na istočnom bedemu Starog grada

Muzej Grada Đurđevca prošle je godine na natječaj Ministarstva kulture prijavio projekt rekonstrukcije i arheološke …

tjedan eu fondova

Župani Koren i Kožić prisustvovali otvorenju „Tjedna EU fondova“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije od 24. do 27. travnja organizira „Tjedan EU …