Svečanom proslavom 159. obljetnice rođenja Nikole Tesle (1856.-1943.) i dodjelom godišnje nagrade ‘Nikola Tesla – genij za budućnost’ u četvrtak je počelo trodnevno obilježavanje Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Dodjela godišnje nagrade pokrenuta je prije šest godina radi poticanja inventivnog i inovativnog djelovanja, osobito mladih, učenika i studenata, ističu organizatori.

U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nagrada je i ove godine pripala 19-godišnjoj Sari Cepić, učenici Gimnazije Sesvete.

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda i suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu za inovaciju – univerzalni bežični punjač dobio je mladi 17-godišnji inovator Ivan Kožar, dobitnik već brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za inovacije.

Nagradu u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja dobio je pak mladi inovator 17-godišnji Tin Biršić za projekt Cloud Security System.

Predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost podsjetila je da su prošle godine slavili prvi Dan Nikole Tesle, dan znanosti, inovacija i tehnologije. “Danas imamo i Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu. Nadam se da ćemo iduće godine slaviti i Međunarodni dan Nikole Tesle“, poručila je predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budužnost Dragica Mihajlović.

“Prije 159. godina u malom selu Smiljanu u Lici rodio se čovjek koji je promijenio svijet. Njegov stvaralački rad, izumi i patenti u područjima poput električne energije, elektrotehnike i elektromagnetizma, ostavili su neizbrisiv trag. Osim što je bio veliki znanstvenik, Nikola Tesla bio je i veliki čovjek i humanista”, kazala je MIhajlović te poručila mladima diljem svijeta neka im Tesla bude uzor u budućem radu i životu.

Trodnevno obilježavanje nastavlja se u petak polaganjem cvijeća na Teslin spomenik u Zagrebu i konferencijom “Tesla u medicini”, dok će se navečer na Ljetnoj pozornici Bundek održati koncert Stefana Milenkovića na violini, Mateja Meštrovića na klaviru i samoborskog ansambla Sudar Percussion.

U Tehničkom muzeju na rasporedu je već tradicionalno predavanje o Nikoli Tesli uz demonstracije višeg kustosa muzeja Renata Filipina. Sva događanja su besplatna za građane.

(Hina)

fah