Nakon postavljanja metalnih ograda, krenuli su građevinski radovi na uređenju, rekonstrukciji i temeljitoj obnovi Trga sv. Jurja. Vade se postojeći opločnici i betonski elementi, nakon čega slijedi ugradnja odvodnje i rasvjete te priprema za novi opločnik i sadnju stabala. S dolaskom jeseni, idealno je vrijeme za sadnju stabala i zelenila koje će dominirati novom vizurom glavnog đurđevačkog trga.

– Bit će puno zelenila koje je do sada manjkalo. Izgled trga definirali smo pred šest godina u prostorno-programskoj studiji kojom se u potpunosti mijenja i modernizira vizura grada. Želimo zeleni grad u svim njegovim segmentima. Uspješno smo za uređenje osigurali 400 tisuća eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime će naš udio u predviđenoj obnovi biti znatno smanjen. Cilj nam je da radovi budu završeni do kraja godine, odnosno do Dana grada druge godine. Sigurno je da će bitno promijeniti i modernizirati lice našeg glavnog gradskog trga, a time i cijelog grada – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Središnji trg ima površinu veću od 3.500 m2, a planira se ozeleniti zasađivanjem 3 uzdignute zelene površine kako bi se osigurao hlad. Ukupno će biti posađeno 77 stabala autohtonih sorti drveća te trajnica na površini od 880 m2, kao i grmlja na 440 m2. Uz navedene zelene površine postavit će se mala komunalna infrastruktura koja obuhvaća klupe i koševe za smeće. U planu je i na mjestu stare fontane izgraditi novu i veću fontanu koja će svojim izgledom privlačiti ljude na okupljanje i druženje u hladovini parka. Pri planiranju uređenja gradskog trga vodilo se idejom povezivanja zelenih gradskih površina, sadnjom više urbanog drveća i druge vegetacije te korištenjem novih, kreativnijih metoda u oblikovanju gradskih prostora.

– U planu je i obnova dijela Trga uz crkvu sv. Jurja sve do Poduzetničkog inkubatora. Nove zelene površine učinit će grad još poželjnijim, kvalitetnijim za život i spremnijim za klimatske promjene koje nas očekuju, najavio je gradonačelnik Janči.

default

default

default

default

default

default