🖼️ Počeli radovi na jednoj od najvrjednijih baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske

23. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Vjera 🖼️ Počeli radovi na jednoj od najvrjednijih baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske


Počeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije crkva sv. Marije Magdalene u Selima u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedne od najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske.

Crkva je teško stradala u potresu 29. prosinca prošle godine. Svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, a koja su vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima. U ovoj prvoj fazi izvođenja hitnih mjera podupirat će se oštećeni lukovi, postaviti teške skele u unutrašnjosti te izvana skele za pridržavanje i razupiranje unutar zvonika, piše večernji.hr

Također, postaviti će se radne skele za izvođenje interventnih radova i evakuaciju inventara i vrijednih arhitektonskih i dekorativnih elemenata građevine.

crkva sela (11)

Inače, crkva u Selima svojom je izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina. Gradnja ove crkve započela je 1759. godine, a završena je i posvećena 1765. godine. Ova crkva ima elipsoidni tlocrt, zidovi su raščlanjeni pilastrima, ima dvije kupole nad lađom i nad svetištem, bogato je ukrašena štukaturama. Razigrano pročelje nadvisuju dva zvonika s lukovičastim kapama.

crkva sela (10) crkva sela (9) crkva sela (7) crkva sela (6) crkva sela (5) crkva sela (4) crkva sela (3) crkva sela (2)

Facebook Comments