Na novom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman provode se testiranja parkiranja zrakoplova na novu stajanku i pristajanje uz aviomostove kojima će se putnici ukrcavati i iskrcavati iz zrakoplova, izvijestili su u četvrtak iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

U priopćenju se navodi kako su u novom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman u tijeku testiranja prometnih procesa, koja će trajati do njegovog otvaranja predviđenog za ožujak 2017. godine.

Testiranja, koja se održavaju od 20. do 22. prosinca, provode MZLZ i Croatia Airlines zrakoplovom tipa Airbus 320, a pod nadzorom tima ORAT (Operational Readiness & Airport Transfer), sastavljenog od stručnjaka iz grupacije ADP, TAV i MZLZ.

zracna luka1

Svrha testiranja ispitivanje je upravljanja operacijama zrakoplova u kontaktu s novim terminalom i usklađivanje s reguliranim sigurnosnim standardima i standardima operativne učinkovitosti dogovorenim između nacionalnog prijevoznika, Croatia Airlinesa i MZLZ-a.

U testiranjima, ističe se u priopćenju, svakodnevno sudjeluje više od 50 profesionalaca: posade zrakoplova i zemaljsko osoblje Croatia Airlinesa, MZLZ Upravitelj za sigurnost, aerodromsku zaštitu i koordinaciju operativnih procesa te MZLZ Zemaljske usluge za prihvat i otpremu zrakoplova.

Testiranja su inače simulacije stvarnih operativnih uvjeta u dnevnim i noćnim satima.

zracna luka2

Proces zajedničkog ispitivanja između MZLZ-a i svih dionika uključenih u operativne procese nastavit će se ravnomjernim ritmom sve do otvaranja novog putničkog terminala kako bi se zajamčila optimalna priprema svih zaposlenika koji sudjeluju u operativnim procesima.

(Hina)

fah