Na međunarodnoj konferenciji “Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država”, koja je u srijedu počela u Zagrebu, istaknuto je da su za bitna postignuća u tim područjima potrebne promjene na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Ugledni stručnjaci u području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore okupili su se na otvaranju međunarodne konferencije “Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država” koja se od 19. do 21. svibnja održava u Zagrebu i Osijeku.

Organizator konferencije je Institut za migracije i narodnosti (IMIN), znanstveno-istraživačka institucije s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih inicijativa, dostignuća, aktualnih tema, problematika i analiza u ovom iznimno važnom području, priopćila je PR agencija “Select Public Relations”.

Na konferenciji će biti predstavljene nove inicijative u području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore.

Goruće teme – kvaliteta života u Hrvatskoj, migracije…

Istaknuto je kako su već na početku konferencije veliko zanimanje javnosti pobudile goruće teme kao što su – “Kvaliteta života u Hrvatskoj”, “Ostanak u limbu ili izlazak iz njega”, “Migracije i covid-19” i “Sigurnosno upravljanje i novi izazovi”.

Davor Ivo Stier, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, rekao je da su migracije danas globalni proces, a tiču se sigurnosti svih naših građana, humanitarnoga i međunarodnoga prava, obveza nacionalnih država, budućnosti i Europe te pitanja identiteta.

“Sve te poveznice traže implementaciju politika na nacionalnoj razini, ali i onih zajedničkih europskih da bismo se uspješno mogli nositi sa izazovima. Migracije nisu stvar jednoga vala, one su dugoročni proces”, istaknuo je Stier.

Na početku konferencije sudionicima su se obratili i predsjednik Upravnog vijeća IMIN-a Mladen Vedriš, ravnateljica toga instituta Marina Perić Kaselj i Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment.

Na otvaranju su bili i sudac Ustavnoga suda Mato Arlović te sveučilišni profesori Josip Jurčević, Anđelko Milardović, Nenad Pokos i Siniša Tatalović, te doc. dr. Jadranka Polović.

Uz IMIN, izlaganja su istovremeno počela i u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) gdje su okupljene pozdravili ravnatelj Mijo Marić, te prof. dr. Katica Jurčević u ime organizatora. U HMI-ju održali su se paneli vezani uz Hrvate u susjednim zemljama te o nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

U tri konferencijska dana svoja znanja i iskustva sudionicima će prenijeti stručnjaci koji će dati svoje viđenje problema, osvrnuti se na rezultate istraživanja te predstaviti izazove za budućnost.

Najavljena su izlaganja o temi globalnih, izbjegličkih migracija u Hrvatsku te iz nje, kulturnom i obiteljskom identitetu, povijesnim i suvremenim aspektima hrvatskog iseljeništva, religijskim aspektima identiteta, pandemiji bolesti covid-19, političkim aspektima migracija, te online paneli o migracijama na engleskom i španjolskom jeziku uz mnoge druge važne teme.

“Državotvorno i revolucionarno ustavotvorstvo i ‘Božićni’ Ustav Republike Hrvatske iz 1990. tema je kojom se želim osvrnuti na 30. obljetnicu od donošenja toga ustava kojim je ustavno pravo konstitucionirano, a Republika Hrvatska uređena kao samostalna, suverena i neovisna država”, izjavio je Mato Arlović, istaknuvši kako time žele pridonijeti ovoj konferenciji od iznimne važnosti za Hrvatsku.

Konferencija će biti nastavljena u četvrtak, 20. svibnja, uživo u Libertas međunarodnom sveučilištu i HMI-ju u Zagrebu, a u petak, 21. svibnja, u online izdanju na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

(Hina)