Počela je berba grožđa

11. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Gastro kutak Počela je berba grožđa

foto: Zagrebačka županija


Simbolično je označen početak berbe grožđa u Zagrebačkoj županiji. U obiteljskom vinogradu Josipa Braje, u Lokošin Dolu, u podnožju vinorodne Plešivice, brao se portugizac.

„Grožđe je fantastično!“, sažeo je kakvoću ovogodišnjega uroda domaćin berbe. Rekao je da očekuje portugizac s 11,5 do 12 posto alkohola, s užitnim kiselinama te se nada dobrom plasmanu. I Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica, vjeruje u odličnu kakvoću portugisca.

„Godina je, klimatološki, grožđu dala posebnu kvalitetu. Bilo je dovoljno i oborina i vlage, i sunca koje i sada obasjava plešivičke vinogradarske amfiteatre. Vjerujem da ćemo ove godine imati portugizac koji će se dugo pamtiti!“, rekao je Haramija.

grozde

Članovi udruge Portugizac Plešivica, ima ih dvadesetak, i ove će godine odvojiti dio grožđa, kažu s najboljih položaja, i u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina „Portugizac Plešivica Selection“.

„Lani je ona bila dobro prihvaćena, vjerujem da će tako biti i ove godine, već krajem desetoga mjeseca na festivalu portugisca na zagrebačkom Bundeku“, rekao je Haramija.

U ime Županije početku ovogodišnje berbe grožđa prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Ono što Zagrebačku županiju razlikuje od ostalih županija je kontinuirano ulaganja u poljoprivredu, već dvadesetak godina. Nema proizvodnje u koju ne uključujemo naše potpore i bespovratnim sredstvima podupiremo poljoprivredne proizvođače. Cilj nam je imati što više proizvoda, ne količinski, nego proizvoda visoke kakvoće“, rekao je Kraljičković.

Obitelj Josipa Braje obrađuje oko 15.000 trsova. Uz portugizac, u vinogradu su rajnski rizling, chardonnay, bijeli pinot i crveni veltlinac.