Jedan od prioriteta javnih politika Grada Zagreba je poboljšanje položaja LGBTIQ+ zajednice, a konkretne mjere ugradit će se u program za njihovu ravnopravnost za razdoblje do kraja 2026. koji je u izradi, poručuju povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Grad Zagreb se pridružuje obilježavanju 17. svibnja kao Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, kako bi pridonio podizanju svijesti o izazovima diskriminacije s kojima se LGBTIQ+ zajednica i danas suočava. Na ovaj način, kao i drugim aktivnostima, želimo izraziti neupitnu podršku i solidarnost te osuditi diskriminacije svih oblika nasilja prema LGBTIQ+ osobama, poručili su u petak u priopćenju.

Najavili su i da će Grad Zagreb i ove godine biti suorganizator Povorke ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji.

Prema istraživanju Zagreb Pridea iz 2013. na 690 sudionika, njih 60,4 posto izjavilo je da su barem jednom doživjeli psihičko zlostavljanje na temelju njihove seksualne orijentacije. Slični su podaci i u Izvještaju Zagreb Pridea o stanju ljudskih prava LGBTQIA+ osoba u RH od 2018. do 2022. – čak 64 posto sudionika izjavilo je da je doživjelo neki oblik nasilja na temelju spolne orijentacije, spolnih karakteristika, rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Prema istraživanju o iskustvima i potrebama mladih LGBTQIA+ osoba u Hrvatskoj provedenom 2022. čak 79 posto sudionika ne otkriva LGBTQIA+ identitet zdravstvenim djelatnicima ili stručnim suradnicima u školi i na fakultetu.

U Klinici za psihijatriju Sveti Ivan Dani otvorenih vrata

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije Klinka za psihijatriju Sveti Ivan organizira Dane otvorenih vrata „Bolnica Otvorena JEdnakima“, a edukativnim programom naglasit će važnost brige za mentalno zdravlje osoba iz LGBTQIA+ zajednice. Klinika to čini u svrhu jačanja inkluzivnosti društva, educiranja stručne zajednice o važnosti podrške mentalnog zdravlja te promicanja ljudskih prava LGBTQIA+ zajednice, ističe se u priopćenju.

Dani otvorenih vrata, 17. svibnja, ujedno su i prilika za predstavljanje rada Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba u Klinici za psihijatriju pod nazivom BOJE (Bolnica Otvorena JEdnakima). To je sveobuhvatni program koji uključuje rad s korisnicima odnosno osnaživanje njihovog mentalnog zdravlja, ali radi i na edukaciji zdravstvenih radnika te senzibilizaciji cijelog društva o važnosti prihvaćanja i razumijevanja LGBTQIA+ osoba. Od listopada 2023. u Program zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE) javilo se i zatražilo pomoć ukupno 40 osoba, navode.

Svi zajedno moramo mijenjati naše društvo i na jednak način u njega uključivati sve osobe, bez obzira na njihovu sponu orijentaciju, rodni identitet ili bilo koju drugu različitost. Moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana je – neka nitko ne ostane po strani – stoga poziva sve na inkluzivnost, razumijevanje i poštovanje, istaknula je Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.