Dvije godine nakon povijesne presude Vrhovnog suda, pobačaj se pojavio kao bitna tema sučeljavanja između republikanskog kandidata Donalda Trumpa i demokratskog Joea Bidena, najavljuje agencija France presse.

Joe Biden sigurno neće oklijevati napasti svog protivnika po tom pitanju tijekom prve debate između njih dvojice u četvrtak navečer po lokalnom vremenu.

Dana 24. lipnja 2022., Vrhovni sud, koji je bivši predsjednik značajno preinačio, poništio je presudu kojom se jamči federalno pravo Amerikanki na pobačaj, dajući svakoj državi slobodu donošenja zakona o tom pitanju.

Istog su dana prve države zabranile prekide trudnoće na svom tlu, prisilivši klinike na hitno zatvaranje ili preseljenje u druga područja.

Zemlja je sada podijeljena između dvadesetak država koje su odredile zabrane ili jaka ograničenja, uglavnom smještenih na jugu i u središtu, i onih na obalama koje su usvojile nove mjere zaštite.

Kamala Harris na prvoj crti bojišnice 

Demokrati kapitaliziraju ovo goruće pitanje, nadajući se da će osvojiti vrijedne glasove, posebno među ženama i mladima, za predsjedničke izbore u studenom.

Predsjednik Biden, praktični katolik koji je dugo bio oprezan po tom pitanju, i sam je postao zagovornik prava na pobačaj, što je postalo važno u njegovoj kampanji za drugi mandat.

Njegova potpredsjednica Kamala Karris, prva žena koja je postala potpredsjednica Sjedinjenih Država, mjesecima putuje zemljom kako bi mobilizirala demokrate na tu temu.

Sredinom ožujka, ona je posjetila kliniku za pobačaj u Minnesoti.

U ponedjeljak će biti u Arizoni, državi na američkom zapadu koju posljednjih mjeseci potresaju žestoke rasprave o pobačaju.

Trump namjerno dvosmislen

Prema istraživanju javnog mnijenja Fox Newsa objavljenom u srijedu, 47 posto birača smatra da je pitanje pobačaja “iznimno važno” pri odlučivanju između Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Trump, koji ne propušta priliku istaknuti da je upravo zahvaljujući njegovim sudskim imenovanjima Vrhovni sud napravio svoj povijesni preokret, sada je namjerno dvosmislen.

“Morate slijediti svoju dušu i savjest po ovom pitanju, ali ne zaboravite da se također treba pobijediti na izborima”, rekao je u videu početkom travnja.

Republikanski kandidat ne vodi kampanju na vrlo nepopularnom obećanju da će saveznim zakonom zabraniti pobačaj u cijeloj zemlji, kao što bi vjerska desnica htjela.

“Najbolje što možete učiniti ako je vaš stav nepopularan… je ne razjašnjavati ga”, kaže profesorica Mary Ziegler.