Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu provodi obnovu na tri svoje lokacije stradale u potresu prije tri godine, čija je dinamika obnove različita, a konačno rješenje vide o izgradnji novih prostora na Horvatovcu.

PMF obnavlja zgrade na Rooseveltovom trgu 6, na Marulićevom trgu 9a i na Marulićevom trgu 20, dok obnovu zgrade na Marulićevom trgu broj 19, koji dijelom koristi i PMF,  vodi Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, priopćeno je u srijedu.

Radovi na zgradi u kojoj je smješten Geografski odsjek u punom su opsegu, a završetak radova planiran je za lipanj 2023. Očekuje se da će redovita nastava Geografskog odsjeka u obnovljenim prostorima započeti sa zimskim semestrom 2023./2024. godine, kaže se.

Planirano je da radovi na obnovi zgrade Biološkog odsjeka na Rooseveltovom trgu 6 završe u 18 mjeseci, te bi se djelatnici i studenti mogli vratiti u novi prostor akademske godine 2024/2025.

Projekti obnove na Marulićevom trgu 9a i na Marulićevom trgu 20 kasne s obnovom iako je natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije raspisan u lipnju 2021. godine, ali ni jedna od pristiglih ponuda nije bila prihvatljiva, pa je postupak poništen, kaže se u priopćenju.

Ponovljeni postupak te rješenje na žalbu trajao je nešto više od šest mjeseci, tako da je za obnovu upravne zgrade Botaničkog vrta, zgrade Botaničkog zavoda i Zavoda za mikrobiologiju pokrenut postupak nabave za radove, a za zgradu Marulićev trg 20 je glavni projekt pri kraju, te se čeka ishođenje svih posebnih uvjeta, kaže se.

Inače, nedostatak adekvatnih prostora za dijelove PMF-a poprimio je alarmantne razmjere i prije potresa, osobito na Biološkom odsjeku, na kojem su voditelji nekih projekata morali iznajmljivati dodatan prostor izvan Fakulteta, kaže se u priopćenju.

Odsjek ima ukupno oko 300 stalno zaposlenih i djelatnika na projektima te ima 900 studenata godišnje na svim studijskim programima. Geografski odsjek s 450 studenata “podstanar” je u zgradi Ministarstva znanosti i obrazovanja na Marulićevom trgu 19, a Geološki odsjek s 300 studenata egzistira dijelom u prostoru Kemijskog i Geofizičkog odsjeka, dodaje se.

Sanjamo i uporno radimo na ostvarenju dana kada ćemo sagraditi novi kompleks zgrada biologije, geografije i geologije (BGG) u blizini već postojeće zgrade na Horvatovcu, za koju je izrađen idejni projekt, te je ishođena i lokacijska dozvola, poručuju s PMF-a.

Procijenjeni sveukupni trošak izgradnje BGG kompleksa je 65 milijuna eura, a realizacijom projekta osigurat će se prostor od 45 tisuća četvornih metara bruto prostora.