Tvrtka Plin Vrbovec od rujna prošle godine se bavi samo distribucijom plina, dok je prodaju plina za ovo područje preuzela Gradska plinara Zagreb.

Nova direktorica Plina Vrbovec je Irena Starešec, nakon što je bivši direktor Mladen Octenjak otišao u mirovinu. Vijećnik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Damir Fašaić (HDZ) upitao je gradonačelnika Denisa Kralja o budućnosti te tvrtke:

– Ja vjerujem da nova direktorica ima vašu podršku. Jeste li razgovarali s njom oko planova i aktivnosti? Da li je tvrtka profitabilna kao distributer? – upitao je Fašaić na Aktualnom satu.

FOT_4609

Gradonačelnik je odgovorio kako situacija u Plinu Vrbovec nije dobra.

– Imali smo sreće što nismo dobili opskrbu kad su se pojavili poremećaji na tržištu plina. Gradske plinare u Ivanić Gradu i Svetom Ivanu Zelini su propale. Održali smo se jer nismo imali opskrbu. Plin Vrbovec je vlasnik plinskih cijevi i bavi se samo distribucijom. Naplaćujemo Gradskoj plinari Zagreb korištenje naših cijevi, održavamo cijevi i bavimo se očitanjem brojila. Problem je što sav plin koji iscuri van mi moramo platiti. Račun za plin koji iscuri je trenutno veći od prihoda koje ostvaruje Plin Vrbovec. Prije 10 godina ti su gubici na mreži iznosili oko 20 posto, smanjivali smo ih postepeno i sada su gubici na nekih 7 do 8 posto. Nisam zadovoljan s time kako se tvrtkom upravljalo do sada, trebalo se više raditi na smanjenju gubitaka, pogotovo jer je bilo sredstava. Stalno smo u kontaktu s novom direktoricom i ona ima zadatak do ljeta da se ti gubici smanje – odgovorio je Denis Kralj.

FOT_4611

Rekao je i kako rade na tome da im HERA poveća naknadu za plinsku  mrežu.

– Nismo mi izolirani slučaj u toj situaciji. Dao sam zadatak ljudima iz Plina da kontaktiraju druge plinare. Situacija u nekim gradovima je još gora. U puno gradova opstojnost plinara je upitna. Znamo kakva je bila kriza krajem prošle godine, kada se nije znalo kakva će biti cijena plina, hoće li korisnike preuzeti Gradska plinara Zagreb. Puno je tu dezinformacija bilo. Situacija nije dobra, ali vjerujem da će sve biti u redu i da država neće dopustiti propadanje brojnih distributera i time dovesti opskrbu plinom u opasnost. Ako bude potrebno, Grad će izdvojiti sredstva da se pokrpaju rupe u mreži. Pred novom direktoricom je puno posla – dodao je Kralj.