Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković čestitao je u subotu Dan fašističke borbe istaknuvši kako su hrvatski antifašisti 22. lipnja 1941. hrabro ustali i svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice Drugom svjetskom ratu.

“Čestitam Dan antifašističke borbe! Danas se prisjećamo 1. antifašističke postrojbe u Hrvatskoj, 22. lipnja 1941. Odajemo počast hrvatskim antifašistima koji su su hrabro ustali protiv nacističkog i fašističkog režima u Europi, a Hrvatsku svrstali među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu”, napisao je Plenković putem društvene platforme “X”, bivšeg Twittera.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

Osnivanje odreda, čiji su zapovjednici bili Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, simbolizira početak organiziranog otpora u Hrvatskoj protiv fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu.

Antifašistički ustanak, koji je započeo u Sisku, postupno se širio cijelom Hrvatskom, a više od 500.000 hrvatskih građana aktivno je sudjelovalo u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom.