Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je zgrožen viješću o smrti ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u zatvoru, ali da ga nakon ruske agresije na Ukrajinu “više ništa ne čudi”.

“Zgroženi smo tom informacijom, pogotovo na ovakav način što nije pouzdano je li (umro) ili nije, ako je zašto je, itd”, izjavio je Plenković novinarima u Muenchenu.

“S obzirom na to što smo doživjeli prije gotovo dvije godine od ruske agresije na Ukrajinu ništa nas više tu ne čudi”, rekao je premijer koji sudjeluje na konferenciji o sigurnosti u glavnom gradu Bavarske.

“Lošom i predizbornom” nazvao je nedavnu izjavu Donalda Trumpa da SAD ne bi od Rusije trebao braniti članice NATO-a koje ne izdvajaju dovoljno za obranu, nego da bi je naprotiv potaknuo da čini što želi.

“Izjava da potičemo nekoga da napada saveznike koji troše 1,99 ili 2,01 (posto BDP-a) naravno da nije dobra”, rekao je Plenković. “Jedno je biti u kampanji, a drugo na dužnosti, ozbiljan i odgovoran”, dodao je.

Od 31 članice NATO-a, cilj od 2 posto BDP-a za obranu zadovoljava jedanaest država i među njima nije Hrvatska koja izdvaja 1,8 posto, objavio je u srijedu Politico.

Plenković kaže da je njegova vlada povećala vojni proračun s 550 milijuna eura prije sedam godina na milijardu i 180 milijuna eura, uključujući za nabavu borbenih zraoplova Rafala i helikoptera Black Hawk.

“To znači da su naša izdvajanja itekako važna”, rekao je premijer.

Upitan je li s predsjednikom Milanovićem razgovarao o nasljedniku admirala Roberta Hranja kojemu za dva tjedna istječe mandat načelnika stožera vojske, Plenković je rekao da je inicijalne razgovore obavio ministar obrane Ivan Anušić.

“Sve su to ljudi iz sustava vojske i tu neće biti nikakvih iznenađenja. Mi ćemo učiniti sve da bude u roku”, rekao je Plenković.