Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da će se proces izbora novog glavnog državnog odvjetnika odvijati onako kako zakon predviđa te da Vlada “neće kršiti zakonske odredbe kao predsjednik države Zoran Milanović” prilikom izbora predsjednika Vrhovnog suda.

“Za razliku od Milanovića, mi sigurno nećemo kršiti zakonske odredbe kao što ih je on kršio kada je bila riječ o predlaganju kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Ja mu savjetujem da bolje gleda u svoje dvorište, a ne da docira nekom drugom”, kazao je premijer u izjavi medijima u Parizu gdje se održala komemoracija za bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

Plenković je time odgovorio predsjedniku države koji se ranije oglasio priopćenjem u kojem navodi da bi na dužnost glavnog državnog odvjetnika trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.

“Svaka, današnja ili ranija, povezanost glavnog državnog odvjetnika s politikom i stranačkim interesima značila bi opasno kršenje samostalnosti i neovisnosti DORH-a što bi nedvojbeno otvorilo i sumnju u buduća postupanja te institucije”, poručio je Milanović.

Predsjednik Vlade ističe da će svaki državni odvjetnik, kao i do sada, biti u potpunosti neovisan i profesionalan u svom radu.

“Ja ne vidim da je bilo koji glavni državni odvjetnik bio pod nekakvim utjecajem”, rekao je.

Među kandidatima za nasljednicu Zlate Hrvoj-Šipek su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Premijer kaže da u Banskim dvorima još nije bilo govora o kandidatima jer njihova imena tek treba dostaviti Državno odvjetničko vijeće. Zatim će će Vlada oformiti posebno povjerenstvo, a nakon intervjua s prijavljenim kandidatima predložit će Hrvatskom saboru jednog od njih, pojasnio je Plenković proceduru, dodavši da će svi biti “onako kako zakon predviđa”.

Oporbeni saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Anka Mrak Taritaš i Domagoj Hajduković ocijenili su ranije danas kako će se Vlada voditi političkim kriterijima prilikom odabira novog glavnog državnog odvjetnika, aludirajući na to da je Ivan Turudić taj koji odgovara HDZ-u i da je od njega dobio mig.