Premijer Andrej Plenković upitan za aferu „plin za cent” poručio je u utorak tijekom saborskog aktualnog prijepodneva kako Vlada odluke neće donositi na temelju pritisaka.

“Imali ste odbor, saborsku raspravu i zaključak, ni o jednoj temi Vlada neće donositi odluku na pritisak” , odgovorio je Plenković na upit Anke Mrak Taritaš (Glas) zašto ne rješava aferu „plin za cent” i tko će snositi odgovornost imenom i prezimenom.

Spočitnuo je pritom oporbi što nije podržala obuku ukrajinskih vojnika te naglasio kako su vladine mjere u krizi omogućile građanima da je ne osjete.

“To se dogodilo zahvaljujući nama i našim odlukama, pa i HEP-u kao alatu u provedbi te politike a ovo drugo se ne brinite, to ćemo mi rješavati”, dodao je Plenković.

Suprotno Vašem doživljaju niste car i vaša vlast ne izvire iz božanske volje, tu ste milošću hrvatskih građana i bilo bi dobro da im odgovorite, uzvratila je Mrak Taritaš.

Ivan Penava (Domovinski pokret) upitao je premijera zašto razara Hrvatsku i Slavoniju spomenuvši depopulaciju i izmjenu izbornih jedinica.

Njegovu ocjenu Plenković je nazvao depresivnom i pesimističnom nabrojivši sve projekte koje je Vlada realizirala u Vukovaru gdje je Penava gradonačelnik. „Što se tiče postignuća naše Vlade, to najveća propaganda ovakvih crnih komentara ne može narodu zakriliti uspjehe”, kazao je Plenković.

Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi (NZ) upozorio je kako je u Hrvatskoj i dalje 70-ak romskih razreda u osnovnim školama čime se krši Europska konvencija o ljudskim pravima pitajući ministra obrazovanja Radovana Fuchsa što će učiniti.

„U prvom redu tu je problem demografske prirode, škole u blizini romskih naselja upisuju više romske djece”, odgovorio mu je Fuchs.

Boris Milošević (SDSS) zanimalo je hoće li se proglasiti park prirode na području rijeke Une. „Ministarstvo podržava inicijative za zaštitu prirode koje dolaze od lokalne samouprave pa tako i na primjeru rijeke Une, no da bi se određeno područje zaštitilo potrebna je stručna podloga a zahtjev treba doći od javne ustanove za zaštitu prirode određene lokalne jedinice”, pojasnio je ministar gospodarstva Davor Filipović.