Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak kako će Vlada novi paket mjera donijeti idućeg tjedna, na sjednici 14. rujna, te da će on biti sveobuhvatan, ciljan i usmjeren na najugroženije.

„Donijeti ćemo paket koji će biti sveobuhvatan, ciljan, pomoći onima koji su najugroženiji i na taj način omogućiti mnogim našim građanima da zadrže svoj standard”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Govoreći o inflaciji Plenković je kazao da je kolovoz uvijek specifičan mjesec zbog rasta potrošnje ali i cijena, osobito na obali i u uslužnim aktivnostima što pridonosi rastu inflacije.

Pritom je istaknuo da su u njegovom mandatu, od 2016. do danas, plaće realno povećane za 20 posto, da prosječna plaća danas iznosi 1150 eura a 2016. bila 749 eura. „Prosječna neto plaća povećana je od 2009. do 2016. samo 45 eura, dakle povećanja plaća u našem mandatu bila su puno veća nego u bilo kojem razdoblju prije”, kazao je.

Plenković je odgovarajući na pitanja novinara ponovio da oni koji su iskoristili krizu, kontekst povoljnijih cijena energenata, nisu dobro postupili. „Ovo je vrijeme kada se očekuje veći stupanj društvene odgovornosti i solidarnosti, nama je najvažnije očuvati standard građana i zato paketi potpore idu za tim da pomognu najugroženijima”, ponovio je.

Plenković je naveo kako se protiv inflacije može boriti na tri načina, mjerama monetarne politike odnosno povećanjem kamatnih stopa, mjerama fiskalne politike odnosno porezima, te ograničavanjem cijena određenih proizvoda.

„Dodatni porezom na dobit na strani prihoda imali smo 235 milijuna eura, to je prihod koji država kasnije može redistribuirati onima kojima je najpotrebnije, primjerice umirovljenicima”, rekao je.

Na upit je li na sastancima o mjerama sudjelovao čelnik INA-e Frane Barbarić, Plenković je odgovorio da je sudjelovao na jednom sastanku prošlog tjedna. „Bitno je da Vlada napravi paket, a da bi cijena struje građanima kao što je zadnjih dvije godine bila puno povoljnija od tržišnih, onda je HEP uključen”, kazao je.

Na novinarsko pitanje o smjenama Barbarića ili ministra gospodarstva Davora Filipovića zbog afere ‘plin za cent’, ponovio je da će odluku donijeti “kada on hoće, a ne kada drugi hoće”.

Na upit je li dobio poziv od Barbarića za zajedničko gledanje utakmice Dinamo-Sparta Plenković je kazao da nije gledao utakmicu i da ne znao o čemu ga novinar pita.

Vezano za prvi dan škole podsjetio je na osiguravanje besplatnih obroka u školama, besplatnih udžbenika i prijevoza, te ogromna infrastrukturna ulaganja u idućim godinama napomenuvši da je i njegova kćer danas krenula u školu.