Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao da se veseli aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru gdje će oporbena pitanja biti upućena uglavnom njemu, no najvažnijim je ocijenio izvješće Agencije Standard & Poor’s i revidiranje izgleda hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne.

Agencija Standard & Poor’s potvrdila je u petak ocjenu Hrvatske ‘BBB+/A-2’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, procijenivši da će gospodarstvo ove godine rasti u odnosu na većinu članica eurozone, poduprto turizmom i potrošnjom.

“Na taj način, izravno uvaživši postignuća vlade koju predvodi HDZ, poslali su poruku da su spremni revidirati ocjenu. Mi smo sada samo stepenicu od slova A, a kad se tamo uđe, to znači da smo u krugu zemalja čija se reputacija vidi na način upravo onako kako smo htjeli da Hrvatska izgleda”, izjavio je Plenković novinarima nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a.

Upitan za sutrašnje aktualno prijepodne u Saboru, rekao je da ga veseli informacija da će sva pitanja biti upućena njemu, a na pitanje kako je doživio najavu premijerske kandidature Sandre Benčić, odgovorio je: “Bit će ih još”.

Govoreći o ustaškoj zastavi na tribinama, rekao je da je to neprimjereno i kažnjivo te da nitko od onih koji su to napravili nije član HDZ-a.

Na pitanja o ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, Plenković je ponovio da je ministar pogriješio te će za svoju grešku platiti kaznu.

Plenković je na kraju konferencije poručio da je mnogo važnija tema od svih njihovih pitanja izvješće Agencije Standard & Poor’s te da će o onome što on smatra da je važno govoriti sve do izbora.