Premijer Plenković govorio je u srijedu o razmjeru štete u Petrinji, godinu dana nakon razornog potresa, a onda se osvrnuo na godinu dana aktivnosti stožera. Kaže da su nastojali učiniti maksimalne napore da ljudima na Baniji olakšaju život nakon katastrofe.

Istaknuo je kako je katastrofa pokazala na djelu načelo solidarnosti, od strane građana, ali i volontera i svih drugih koji su pružili pomoć. Zahvalio svima iz domovine, ali i Hrvatima u BiH i inozemstvu te drugim državama te službama na terenu koji su pružili ruku pomoći, javljaju vijesti.hr

“Ovdje se dogodilo i 5000 naknadnih potresa koji su donijeli dodatne štete”, kaže.

Tvrdi kako su saniranju štete pristupili u dvije faze. Iznio je i brojke koje, po njegovu sudu, pokazuju da se obnova ubrzava.

Podsjetio da su svima ponudili alternativni smještaj pa je dio građana odabrao biti u blizini svojih kuća, imanja i ostati ovdje. Vlada je, govori donijela i puno odluka kako bi im olakšali život i oni iznose milijardu kuna, tvrdi.

Govoreći o dvije faze razvoja ovog područja pojašnjava da se radi o obnovi i revitalizaciji, uz fokus pogleda u budućnosti.

“Vlada će sutra usvojiti program mjera težak 15 milijardi kuna za razvoj Sisačko-moslavačke županije. Nastojimo ulagati u ovaj kraj, koji je praktički pola sata, malo više, udaljen od Zagreba”, rekao je.

“Ključni projekt koji će biti žila kucavica bit će dovršetak autoceste od Zagreba do Siska”, dodao je.

Otkrio je i kako povećavaju regionalna ulaganja i za ovo, ali i za područje Slavonije koji će im daleko olakšati.

“To je jedan aktivan pogled na budućnost”, zaključuje.