Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je stav cijele parlamentarne većine da će kao Vladinog kandidata za glavnog državnog odvjetnika podržati Ivana Turudića koji im je na sastanku odgovarao na pitanja s obzirom na informacije u medijima proteklih dana, ali da tu nema ničeg novog.

“Pozvali smo kandidata za glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, da se s obzirom na niz informacija u medijskom prostoru još jednom izravno obrati članicama i članovima parlamentarne većine i predstavi ukratko i sebe i svoj program, te se osvrne na ova dva, tri pitanja koja su bila u eteru proteklih dana”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Dodao je da je rasprava bila ponuđena svima, da ga pitaju što god žele a Turudić je na sva pitanja odgovorio.

“Stav je jedinstven cijele parlamentarne većine da će sutra podržati izbor glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića kojeg vlada predlaže Hrvatskom saboru. To je ono što je najbitnije i najrelevantnije za javnost”, kazao je Plenković.

Upitan je li ikome od partnera bilo išta bilo sporno, Plenković je rekao da je Turudić otprilike rekao ono što je kazao u svojim medijskim nastupima proteklih dana.

“Nema tu ništa posebno, niti dodatnoga, niti novoga. Svi su pitali ono što ih je zanimalo, ali nije bilo ničega na ovom sastanku danas, a što već nije raspravljeno u javnosti”, kazao je premijer.

Vezano za današnje odluke Ustavnog suda, premijer je rekao da politički važno da su Zakon o trgovini i Zakon o izbornim jedinicama po ocijeni suda u skladu s Ustavom.

Ustavni sud ocijenio je da su oba zakona u skladu sa Ustavom – i ovaj novi režim rada nedjeljom, to je 16 radnih nedjelja, a ostale nedjelje neradne, kao i Zakon o izbornim jedinicama, te je vodio računa o svim bitnim stajalištima i zahtjevima ranijih odluka Ustavnog suda, kazao je premijer.