Premijer Andrej Plenković ocijenio je u subotu da suradnja Vlade i predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj u osnaživanju položaja Roma predstavlja putokaz za brojne druge europske zemlje.

”Brojni projekti koji doslovno niču diljem Hrvatske gdje živi romska manjina govore da to nije samo deklaratorna podrška nego vrlo konkretna i sustavna politika koja se manifestira u pripremljenim projektima, ali isto tako i u proračunskom praćenju tih aktivnosti”, rekao je Plenković sudjelujući na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Plenković: Dodatni iskoraci u obrazovnom sustavu; Korlaet: Obrazovanje je imperativ

Plenković je dodao da će projekt Europskog kulturnoga i sportskog romskog centra u Istri pokazati hrvatskoj javnosti rezultate zajedničkog rada romske zajednice i Vlade RH te da će budući centar “ostati trajna vrijednost, ali i poticaj svima u Hrvatskoj da se maksimalno uključe u obrazovni sustav koji je ključno područje u kojem se moraju napraviti dodatni iskoraci”.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine i inicijator obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi podsjetio je da je inicijativa za obilježavanje Svjetskog dana Roma potekla iz Hrvatskog sabora, što je kasnije dovelo do toga da taj dan prepozna UNESCO, ali i da se počne obilježavati u 27 država širom svijeta. ”Ne radi se samo o formalnoj inicijativi, nego o inicijativi koja je zaživjela među romskim narodom koji više od jednog tisućljeća čuva svoj jezik, kulturu i tradiciju koja nije uništena asimilacijskim procesima”, rekao je.

Kajtazi je dodao da bez podrške Vlade od 2016. ne bi bilo ogromnih iskoraka u rješavanju problema Roma u Hrvatskoj. Pritom, kaže, nije riječ o vatrogasnim mjerama, već o sustavnom pristupu kroz operativne programe za nacionalne manjine, a kojima nije zanemareno očuvanje romskog jezika.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet naglasio je da je promicanje uporabe romskog jezika u obrazovanju, medijima, javnom i svakodnevnom životu pridonosi povećanju poštivanja romske kulture, dostojanstva i identiteta. “Pri tome je iznimno važna uloga i samih Roma koji moraju prihvatiti da je obrazovanje imperativ”, dodao je najavivši da će Grad Zagreb i nadalje dodjeljivati stipendije romskim učenicima i studentima.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ivan Ćelić rekao je da je za Sabor osobito važna 2012. kada je parlament jednoglasno prihvatio potporu međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju Svjetskog dana romskog jezika. “Jezik je bio i ostaje jedan od presudnih sastavnica svakog naroda. On nam omogućuje očuvanje i prenošenje vlastite kulture na sljedeće naraštaje, povezujući nas s našim precima i potomcima”, kazao je.

Savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić ocijenila je da Svjetski dan romskog jezika samim svojim postojanjem podsjeća i upućuje na to koliko je jezik važan za identitet romskog naroda. ”Iako jezik nije jedina identitetska odrednica pojedinog naroda, on je nedvojbeno ključna karika u lancu identitetskih sadržaja, jer s jezikom rastemo, živimo u njemu i s njime jesmo”, kazala je.

Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH Kali Sara, zaključila je da je očuvanje jezika vrlo bitno istaknuvši da narod nestaje ukoliko ne očuva vlastiti jezik.

Plenkoviću uručena medalja ”Romska majka”

Na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika dodijeljene su i Nagrada za životno djelo ”Ferenc Sztojka” i Nagrada za životno djelo ”Šaip Jusufi”, a koje se istaknutim pojedincima tradicionalno dodjeljuju za posebne zasluge u očuvanju, standardizaciji i razvoju romskog jezika.

Nagradu ”Ferenc Sztojka” uručena je Agimu Saitiju, dok je nagrada ”Šaip Jusufi” posthumno dodijeljena Bajramu Halitiju. Ove godine po prvi put je dodijeljena i medalja ”Romska majka” koju je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi svečano uručio premijeru Andreju Plenkoviću.

Hrvatski sabor je na sjednici 24. svibnja 2012. prihvatio Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenog – Svjetskim danom romskog jezika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripena.