Premijer Andrej Plenković poručio je sa sjednice u ponedjeljak da je Vlada spremna pomoći Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i gradu Čazmi u nadoknađivanju i oporavku od šteta nastalih u nedavnim poplavama.

Premjer je izvijestio da je Vlada u stalnoj koordinaciji s čelnicima Karlovca, Ogulina, Ozlja i ostalih mjesta te da će i njima pružiti pomoć kao i uvijek u takvim situacijama.

Na početku sjednice Plenković se osvrnuo i na pregovore sa socijalnim partnerima, najavivši da počinju u srijedu 21. rujna.

Podsjetivši na uvećanu osnovicu za izračun plaće za četiri posto za državne i javne službenike, povećanu naknadu za prijevoz, za sistematske preglede, dodatak od pet posto za završen stručni specijalistički studij, Plenković je izrazio uvjerenje da će dijalog biti kvalitetan i da će socijalni partneri postići optimalna rješenja, uzimajući u obzir ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Istaknuo je pritom  kako je u Hrvatskoj danas najmanji broj nezaposlenih od 2016., najveći broj osiguranika u posljednjih 20-ak godina, te da je prosječna plaća porasla u njegovom mandatu za 2000 kuna, minimalna za 1250 kuna a medijalna za 1510 kuna.

Premijer je izvijestio i da je Hrvatska danas poslala još jedan zahtjev Europskoj komisiji za uplatom druge rate od 700 milijuna eura u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Hrvatska je u prvoj polovici godine ispunila 25 zadanih reformi i treća je zemlja po brzini i učinkovitosti ispunjavanja reformi u prvom polugodištu 2022., a uz nas zahtjeve su predale samo Španjolska i Italija, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i da su trenutno u provedbi natječaji za projekte u vrijednosti 15 milijardi kuna.

Premijer je kazao i kako se ovaj tjedan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, najavivši nove zakonske izmjene koje će ići u smjeru strožih sankcija za nasilje, te specijalizacije sudaca za kaznena djela nasilja u obitelji.

Podsjetio  je i na Europski tjedan sporta koji se održava od 23. do 30. rujna te čestitao vaterpolistima na europskom zlatu.