Premijer Andrej Plenković u nedjelju je, u pratnji potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i ministara Nine Obuljen Koržinek i Radovana Fuchsa obišao 45. međunarodni sajam knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu.

Premijer se, između ostalih, zaustavio i na izložbenim prostorima Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Matice hrvatske, naklade Ljevak, Mozaika i Školske knjige.
Sa zadovoljstvom je konstatirao kako je Interliber u šest dana privukao oko 120 tisuća posjetitelja pa je Velesajam, kako kažu domaćini, doista postao dnevni boravak Zagreba.
Naglasio je kako je nakladnička i knjižarska branša, u kojoj je oko 5 tisuća ljudi, uz potporu Vlade, dobro i na kvalitetan način prebrodila i krizu prije, u vrijeme covida i vrijeme neposredno iza nas.
Godišnje imamo četiri do pet tisuća novih naslova, nakladnici imaju 20 posto više prihoda i golem odaziv ljudi, naročito mladih na Interliber, rekao je Plenković.

Strategija poticanja čitanja pustila korijenje

To znači, ocijenio je, da je strategija poticanja čitanja itekako pustila korijenje, što je dobar i kvalitetan signal za cijelo hrvatsko društvo.
Što više populariziramo knjigu i čitanje to će naši mladi biti obrazovaniji i s općim i posebnim znanjima, napomenuo je i dodao kako je to dobro za svako društvo koje želi biti konkurentno i inovativno te se nositi s izazovima globalizacije u kojima živimo.

Novinarima je otkrio kako sad čita Johna Grischama, njegovu knjigu “The Exchang”, što je nastavak čuvene knjige “Tvrtka”.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek novinarima je rekla kako je iznimno zadovoljna stanjem u nakladništvu i svim iskoracima koje su u bliskoj suradnji s branšom napravili zadnjih sedam-osam godina.

Započeli smo s velikom krizom Algoritma, što je zaprijetilo urušavanjem cijeloga knjižarskog lanca, međutim sustavnim ulaganjem u autore, produkciju, distribuciju i strategiju poticanja čitanja, novi zakon o knjižnicama te ulaganjem u knjižničnu infrastrukturu, a kroz EU fondove i u bibliobuse i mobilne knjižnice vide se rezultati, kazala je ministrica.
U našem mandatu povećana su za sto posto sredstva za knjigu i nastavit ćemo tako i dalje raditi, poručila je ministrica.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je izrazio zadovoljstvo velikim brojem nakladnika i, kako je rekao, praktički na jednom mjestu svime onim što se u Hrvatskoj danas tiska.
Kao dodanu vrijednost Interlibera ocijenio je i paralelno održavanje smotre Sveučilišta. Jako veliki broj mladih ljudi hodajući po Interliberu susreću se i s mogućim studiranjem i karijerom na smotri Sveučilišta, rekao je Fuchs.