U uvodnom govoru na sjednici Vlade, premijer Plenković iznio je posljednje podatke o inflaciji i prosječnoj plaći u zemlji. Naveo je da podaci pokazuju da rast inflacije nije pojeo rast plaća, prenosi RTL.

“Imamo najnižu stopu inflacije još od listopada 2021. godine. Otklanjamo tezu da je rast inflacije pojela rast plaća”, rekao je premijer.

“Objavljen je indikator ekonomske klime, on mjeri optimizam poduzeća u kretanju gospodarstva i Hrvatska je bila na prvom mjestu. Za Hrvatsku je bio najviši među članicama EU-a. Indikator potvrđuje da je prepoznata politika Vlade”, dodao je.

“Našim paketima pomoći i odlukama o ograničenju cijena niza prehrambenih proizvoda zaštititi smo naše građane”, kazao je Plenković.

Komentirao je i na Zakon o trgovini i na 16 radnih nedjelja.

“Od nove godine smo prešli na režim od 16 radnih nedjelja raspoređenih u 12 mjeseci i time smo regulirali rad nedjeljom tako da radnici provode nedjelje s obiteljima”, rekao je Plenković.

Dodao je da je usporedbom računa vidljivo da je 5. 1. 2024. izdan veći broj računa nego godinu dana ranije.

“Promet s neradnih dana se prebacio na radne dane u prvih 9 dana nove godine. Iznos računa je 95,5 milijuna eura viši, unatoč dva neradna dana više je računa i veći je iznos. Bitno je da dobijemo cjelinu slike i da uvidimo kako se potrošači prilagođavaju na režim”, kazao je Plenković.

Osudio je napad na maloljetnike u Vukovaru i osvrnuo se na uhićene. “Očekujemo da se oni primjereno kazne.”

Osvrnuo se je i na izbor novog državnog odvjetnika kao i na nedavni prosvjed seljaka:

“Što se tiče izbora novog glavnog državnog odvjetnika, sve se odvija kako je predviđeno. Četiri kandidata su podnijela odgovarajuće kandidature i ispunili preduvjete”, rekao je Plenković.

Za prosvjede poljoprivrednika rekao je da su “politički motivirani” i “s onkraj struke”.

Na sjednici vlade raspravljat će se o nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku. Plenković je naveo što se sve mijenja. Na sjednici Vlade naći će se i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona.

“Sva tri zakona su dio naše političke volje usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama, djecom i u obitelji”, kazao je Plenković.

“Povećat će se kazne za silovanja, ukida se zastara za sva kaznena djela spolnog iskorištavanja djeteta. Uvodi se kazneno djelo femicid”, rekao je Plenković.

U četvrtak su završili sastanci pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora. Sindikatima je obećano da će cjeloviti prijedlog Uredbe o koeficijentima dobiti 22. siječnja.

Komentirao je i izmjene koje se odnose na curenje informacija tijekom istraga.

“Otklanjamo tvrdnje da je ovo usmjereno protiv novinarske profesije i ograničavanje medijske slobode, te su teze netočne. Počinitelji ovog kaznenog djela su isključivo sudionici postupka, a to nisu novinari, već pravosudni dužnosnici, odvjetnici, vještaci. Kako bismo u potpunosti otklonili pogrešne interpretacije, sada se izrijekom propisuje da počinitelji, pomagači i poticatelji ne mogu biti novinari”, rekao je premijer.