Mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković u petak je ponovno pozvao saborsku oporbu na uspostavu dijaloga kojeg je, podsjetio je, oporba odbila još u srpnju 2020., nakon tadašnjih parlamentarnih izbora.

Ponovno pozivam (oporbu) da pokušamo, u duhu poruka koje je u svom trećem inauguralnom govoru poslao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a svode se na načelo međusobnog uvažanja i poštovanja, obnoviti politički dijalog, rekao je Plenković u Hrvatskom saboru kojem predstavlja svoju treću vladu i njen četverogodišnji program.

Ustvrdio je kako tog dijaloga nema, “nije postojao u protekle četiri godine, osim susreta u Saboru”, te izrazio uvjerenje da će ovaj put u tom pogledu na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti.

Plenković se osvrnuo i na rezultate nedavnih parlamentarnih izbora, “održanih na krajnje neuobičajen dan, u srijedu”. Istaknuo je kako je HDZ, nakon osam godina vlasti, po “treći put zaredom pobijedio i to uvjerljivo“.  Građani su, kazao je, dali povjerenje onima koji brinu o socijalnoj koheziji, i onima koji nastoje biti uključivi.

Takva podrška je velika čast i za nas predstavlja još veću odgovornost koja nas obvezuje, naglasio je mandatar.

Podsjetio je kako je HDZ tu podršku dobio nakon osam godina vlasti u kojima je bio suočen sa raznim izazovima i krizama, ali i nakon kampanje “koja je bila u svjetlu kršenja Ustava od strane predsjednika države, uz snažnu podršku SDP-a koji je pristao na to flagrantno kršenje Ustava i uz angažman brojnih aktera“.

“Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom razdoblju, i nastojanje da u svakom problemu nađemo rješenje, nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju samo traže probleme”, rekao je mandatar.

“Tri puta izgubiti izbore i stalno vrtiti isto, nije osobito mudro”, ocijenio je i naglasio kako građani nisu povjerovali onima koji su politički isključivi i ideološki nespojivi.

“Slušali smo i gledali bizarnu trotjednu sagu, nakon što ste izgubili tražili ste iskre u očima kod nekih partnera, da nije bilo smiješno, stvarno bi trebalo otvoreno reći, da je bilo tragično”, poručio je Plenković i naglasio da hrvatsko društvo u 2024., u političkom smislu, treba i može bolje.