Premijer Andrej Plenković u utorak je rekao da sve prijetnje, pa tako i prijetnje postavljenim bombama u više državnih institucija, doživljava ozbiljno te da institucije provode istragu, a naglasio je i da nitko neće uspjeti u destabilizaciji države.

MUP i SOA, naravno, rade i nastoje identificirati odakle je to došlo, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Tirani gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan, upitan za jučerašnje dojave o postavljenim bombama u nizu pravosudnih institucija.

“To je uznemiravanje javnosti i svih tih institucija”, rekao je te podsjetio da je nedavno bilo puno dojava o bombama i u velikim trgovačkim centrima.

“Dakle, ima ljudi koji očito lažno uznemiruju hrvatsku javnost i za to ih treba, naravno, kazniti”, dodao je, podsjetivši i na situacije na Trgu žrtava fašizma te na Trgu sv. Marka.

Sve to, naglasio je, doživljava ozbiljno te podsjetio da stalno govori o ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama “koje sad više nisu iznimka nego su kontinuirane”, prozvavši oporbu zbog njezinog stava kojeg je nazvao smiješnim.

“Dakle, ta jedna apsurdna retorika koju stalno koristi oporba je smiješna. Kad dobiju dopis SOA-e, koji u biti kaže isto što i ja, onda šute. Dok to ne dobiju, onda nešto bucaju bezveze po medijima”, rekao je.

Situacija je takva kakva je, dodao je, imamo ljude koji očito imaju neke druge ciljeve, neke druge ambicije, žele na neki način uznemiriti javnost, destabilizirati situaciju u Hrvatskoj. “U tome, naravno, neće uspjeti i mi ćemo nastaviti sve ovo što radimo da Hrvati budu sigurni”, poručio je premijer.

Plenković je još jednom izrazio sućut obitelji i suborcima preminulog generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

Istaknuo je da je Miljavac dao ogroman doprinos i obol Hrvatskoj u Domovinskom ratu i kroz djelovanje u Hrvatskom generalskom zboru.

“Često smo surađivali i mislim da je velika šteta da je ovako naglo i rano preminuo. Izražavam sućut obitelji i svim njegovim suborcima i kolegama”, rekao je Plenković.