Misija EU za vojnu pomoć Ukrajini odnosi se na “vojnu pomoć”, rekao je u petak premijer Andrej Plenković odbacivši prijedlog oporbe da Hrvatska u njoj sudjeluje u civilnom dijelu.

Nakon što su predsjednik države i oporba usprotivili prijedlogu vlade da Hrvatska u sklopu misije EU-a obučava ukrajinske vojnike, Zeleno-lijevi blok u Hrvatskom saboru predložio je da ih Hrvatska trenira za razminiranje, osiguranje i zaštitu oslobođenih područja te mjesta ratnih zločina i jačanje u području kibernetičke sigurnosti.

“Misija EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM), kao što i njezin naziv kaže je misija vojne pomoći, rekao je premijer rabeći engleski naziv “military assistance” u izjavi novinarima u Osijeku nakon svečane sjednice u povodu dana grada.

“Cijela tehnička vrsta angažmana nije smišljena od strane civilnog dijela MORH-a, nije smišljena od strane politike, od strane HDZ-a, već od strane glavnog stožera Oružanih snaga, dakle od strane vojnika”, rekao je.

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM podijelilo je Sabor pa će vladajući zastupnici glasati “za”, a oporba se protivi tvrdeći da je odluka vlade protuustavna i da su zastupnici žrtve neslaganja između predsjednika Zorana Milanović i premijera.

“Otvorena su im vrata pa imaju šanse još dva tjedna”, rekao je Plenković.

Da bi Sabor potvrdio vladin prijedlog, potrebna je dvotrećinska većina zastupnika. Odluku o misiji donosi Sabor budući da se s njome nije suglasio predsjednik države, ujedno vrhovni zapovjednik vojske.

Milanović tvrdi da prijedlog nije u skladu s ustavom i da ministar obrane nije ovlašten tražiti predsjednikovu suglasnost za to pitanje.