Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto smijenjenog Davora Filipovića bit će Damir Habijan, potvrdio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Habijan se bavio korporativnim pravom, dakle ima iskustva s poslovnim svijetom i vrlo je ozbiljan”, izjavio je Plenković

Dodao je da je Habijan to prihvatio i da je već dobio potporu članica vladajuće koalicije. Habijan će se u ponedjeljak predstaviti na parlamentarnoj većini, zatim će se ići na na stranačka tijela HDZ-a.

“Nakon toga uputit ću pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zahtjevom za izvanrednom sjednicom, a načelno smo dogovorili da to bude u srijedu. Najprije će se održati sastanak Odbora za gospodarstvo a onda slijedi glasanje na plenarnoj sjednici i sve bi trebalo biti zaključeno do srijede popodne”, rekao je Plenković.

Habijan je rođen 4. siječnja 1982. godine, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 2007. godine, a od iste je godine pa do 2020. radio kao odvjetnik u Odvjetničkom društvu u Varaždinu.

Najviše je radio u području korporativnog i trgovačkog prava i u predmetima vezanim uz financije i kreditne institucije, u okviru kojih je proveo i/ili osigurao kompletnu pravnu podršku, akvizicije, pripajanja, spajanja, podjele i dokapitalizacije, zajedničke poslovne poduhvate, investicije, restrukturiranja, pravne due diligence, izdavanja vrijednosnih papira, te širok raspon ugovora i parnica.

Zastupnik je u Hrvatskom saboru i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, a u mandatu 2017.-2021. bio je i predsjednik Gradskog vijeća.

Predsjednik je GO HDZ-a Varaždin je od 2016. godine, govori engleski jezik.