Premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak i ocijenio neprihvatljivima “zastrašujuće i enormne pritiske” na Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) predsjednika Republike Zorana Milanovića.

„Svaki put kada izgovori o DORH-u trebao bi dobiti 568 potpitanja medija kako je on to mislio i što bi to DORH trebao raditi”, kazao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a odgovarajući na pitanja novinara.

Milanović je u Varaždinu ponovno pozvao DORH da istraži i izvijesti javnost o rezultatima istrage vezane uz navodni Banožićev “pritisak na dvije službenice iz Državnih nekretnina da ne postupe u interesu firme”.

Plenković je neprihvatljivim ocijenio i Milanovićevo “privatiziranje vojske” te “evidentno marginaliziranje i šikaniranja i vrijeđanja ministra Banožića od strane predsjednika RH”.

„Ta vrsta privatizacije i pretvaranje događaja s pripadnicima Hrvatske vojske u mjesto na kojem će vrijeđati ministra i raditi enorman, neprihvatljiv i zastrašujući pritisaka na DORH jednostavno su neprihvatljivi i treba ih osuditi ”, istaknuo je

Za Milanovićeve uvrede Plenković je ironično ustvrdio kako će mu to sigurno dignuti potporu. „Drago mi je da izgovara takve rečenice”, dodao je.

Hrvatski premijer poručio je i kako ne dolazi u obzir da ministar Banožić izostaje s važnih događaja zato što bi to htio predsjednik Republike. „ Ministar s punim pravom ima sav naslov da se s vojnicima pozdravi i s te strane će on raditi svoj posao”.

Upitan o imenovanju ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) odgovorio je pak kako se raspravlja o nekoliko imena i kada dođe vrijeme će se predložiti.

Vezano za cijene goriva, koje su limitirane u idućih dva tjedna na 11,48 kuna po litri benzina i 12,50 kuna po litri dizela, Plenković je ponovio kako državnom intervencijom Vlada šiti građane i gospodarstvo od udara rasta cijena te da će i nadalje pratiti situaciju i reagirati.

Komentirao je i uhićenje muškarca koji je zbog covid mjera planirao atentate na dužnosnike, suce i novinare.

„Rijetko je da to budu samotnjaci i da se to događa slučajno, nitko od tih mladih ljudi ne donosi odluke u dokolici igrajući se na PlayStationu FIFE 23, oni to rade jer ih netko kontinuirano servira i brifira i uvjerava ih u nešto što bi eventualno trebali učiniti”, kazao je Plenković poručivši da te teme ne treba podcjenjivati.

Predložio je također Siniši Hjdašu Dončići da odmah sazove sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i zatraži izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

O gledanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u školama Plenković je poručio da „to nije nikakav organizirani raspašoj” te da oni koji to žele i koji se tako dogovore mogu  tih dva sata nadoknadit u drugom terminu.

Hrvati vole nogomet i ne treba biti veliki politički analitičar da znate da je ljudima bitno kako će Hrvatska igrati, kazao je Plenković. Otkrio je i kako je dobio službeni poziv da dođe u Katar te da će rado otići ako bude moguće.

Za srijedu je premijer najavio sjednicu Vijeća za euro, na kojoj će predstavnici Hrvatske narodne banke izvijestiti o pripremama za uvođenje eura, te predstavljanje prijedloga proračuna za iduću godinu u Saboru kojem će osobno prisustvovati.

Na sjednici šireg Predsjedništva dogovoreno je i da se Nacionalni odbor HDZ-a održi 10. prosinca, te da Marko Pavić preuzme koordinaciju svih stranačkih odbora na nacionalnoj razini umjesto Tomislava Čuljka kojem je istekao mandat, izvijestio je Plenković