Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a da nema nikakve potrebe da se cijene podižu, istaknuvši da inflacija mora ići još dolje jer nema nikakvog razloga da bude viša.

“Nema nikakve potrebe da se cijene dižu. Hrvatska treba gledati trend daljnjeg smanjenja stope inflacije jer za to nema niti jednog utemeljenog razloga”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a. Time je odgovorio na novinarski upit je li utemeljena najava pekara da će poskupjeti pekarske proizvode.

Negirao je i da pekari imaju razloga za povećanje cijena pekarskih proizvoda, upozorivši i da u Hrvatskoj imamo neutemeljeno povećanje cijena već duže vrijeme.

Podsjetio je i kako je vlada poduzimala mjere ograničavanja cijene energenata te donijela snažne pakete pomoći građanima, gospodarstvu i institucijama u vrijednosti od 7,2 milijardi eura. Upozorio je i da su neki neopravdano podizali cijene i u kontekstu zamjene kune eurom jer su mislili da je “takva situacija i da se može”.

Plenković je izvijestio da su na širem Predsjedništvu HDZ-a izrazili zadovoljstvo daljnjim usporavanjem stope inflacije koja je u listopadu usporila na 5,8 posto, poručivši kako očekuju i daljnji nastavak tog trenda.

Naveo je i kako je vladin paket mjera koji je donijet u rujnu zajedno s poduzetim mjerama te padom cijena hrane, pića, duhana te energenata rezultirao usporavanjem stope inflacije na mjesečnoj razini. “Očekujemo da se taj trend nastavi i dalje do kraja godine a još više u 2024.”, istaknuo je.

Smatra da inflacija mora ići još dolje jer nema nikakvog razloga da bude viša.

Premijer je negativno odgovorio na novinarski upit stavlja li odluka Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu Hrvatsku u lošiji položaj o odnosu na bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića.

“Ne. Prije svega očekujem Državno odvjetništvo (DORH) da komunicira jer nas ono tamo predstavlja”, poručio je.

Podsjetio je kako se Agrokor 2017. počeo rušiti “kao kula od karata” te se “sručio u ruke” njegove prve vlade koja je zakonom omogućila da zaposlenici ostanu na svojim radnim mjestima, da dobavljači “ostanu na nogama”, a OPG-ovci dobiju sve što im je Agrokor dugovao.

Također, kazao je, došlo je i do restrukturiranja te kompanije te ona sada funkcionira na tržišnim osnovama.

Istaknuo je i kako je tada Vlade spasila radna mjesta i spriječila “vezani lanac potencijalnih stečajeva” koji bi se dogodili u našoj ekonomiji. “To stvarno ne bi bilo dobro”, istaknuo je.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u utorak je donio službenu odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske Vlade u Washingtonu pokrenule Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V., dvije nizozemske kompanije bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića.