Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u saborskom aktualnom prijepodnevu kako ne vidi razlog da se zbog novih plaća i koeficijenata organiziraju neke vrsta štrajkova ili socijalnih akcija, osim ako se ne radi o nekom politiziranju.

„Iskreno, ne vidim u ovom trenutku razlog za to, osim ako nije neko politiziranje“ odgovorio je premijer na upit Darija Zurovca (Fokus) je li pravedno da se najavljuju štrajkovi u zdravstvu, pravosuđu ako se stalno tvrdi da su realne plaće porasle?

Među prvih 5.000 ljudi u Centraliziranom obračunu plaća (COP), dakle onih koji primaju plaću iz proračuna, je 4.460 liječnika, istaknuo je premijer, pripisujući to politici svojih dviju vlada.

„To tako prije nije bilo, zavređuje li to štrajk, ne znam, nisam siguran, sve je moguće, ono što znam je da smo učinili sve da ovom reformom plaća postignemo da se praktično svima plaće povećaju i da raspoloživih 850 milijuna eura bude na najmudriji način raspoređeno“, kazao je Plenković.

Odgovarajući SDP-ovoj Sanji Radolović, premijer je izrazio uvjerenje da će Vlada uredbe o koeficijentima za plaće zaposlenih u državnoj i javnim službama donijeti na vrijeme i da će plaće biti veće. Masa novca s kojom raspolažemo je 850 milijuna eura, podsjetio je Plenković.

Ocijenio je i kako s novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama i s dvije uredbe, o kojima se razgovara sa sindikatima, vjerojatno neće svi biti zadovoljni.

No, društvo i zaposleni u tim službama imat će razlog za zadovoljstvo ako se zna da je Vlada osnovicu do sada dignula 40 posto, odgovorio je premijer Plenković zastupnici SDP-a, koja mu je prigovorila da se spomenuti zakon mogao i prije donijeti te ustvrdivši da njime želi dobiti glasove 240 tisuća zaposlenih.

Dobre vijesti za korisnike programa Zaželi

Ministar rada Marin Piletić poslao je optimistične poruke za korisnike programa Zaželi.

Uz 130 milijuna eura osiguranih u Europskom socijalnom fondu, Vlada je osigurala 286 milijuna eura, a Europska komisija dodatnih sto, tako ćemo sve prijave koje su prošle administrativnu provjeru ugovoriti slijedećih tjedana i mjeseci, odgovorio je Vladimiru Bileku (NZ).

Istaknuo je i kako je program Zaželi jedan od najboljih socijalnih programa, hrvatski izum koji se promovira diljem EU i za koji su interes pokazali i drugi.

Popisu brojnih infrastrukturnih objekata koje je Vlada realizirala u proteklih osam godina, a među kojima je Josip Borić (HDZ) spomenuo Čiovski, Pelješki, most Svilaj, dionice autocesta i brzih cesta, obilaznice, ministar prometa Oleg Butković dodao je i tri zračne luke, ulaganja u lučku infrastrukturu

Ulaganja u mandatu naše vlade trenutno su veća od 3, 5 milijarde eura, otvorili smo veliki ciklus ulaganja u luke, trenutno je riječ o oko 300 milijuna eura, najviše zahvaljujući europskim sredstvima, na obali je pokrenuto 25 takvih projekata, nabrojio je ministar Butković.