Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da je Vlada koja je danas na sjednici donijela osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama napravila povijesnu reformu sustava plaća, tešku 1,63 milijardi eura.

“Napravili smo povijesnu reformu sustava plaća u državnoj javnoj službi. Cilj ove reforme je pridonijeti ekonomskom i socijalnom standardu zaposlenika, njih je 244.000”, kazao je Plenković u izjavi nakon sjednice Vlade.

Dodao je da je riječ o projektu i reformi koja se radila više godina, na tome su radili svi resori a cjelokupni paket težak je 1,63 milijardi eura.

Cijeli paket je vrijedan 1,63 milijardi eura jer se, kaže, mora zbrojiti i predujam, odnosno, privremeni dodatak iz lipnja prošle godine, 300 milijuna eura za pet posto rasta osnovice, 17 milijuna eura za božićnicu i 25 milijuna za uskrsnicu.

Plenković je naglasio da se radi o najvećem povećanju plaća jednom odlukom bilo koje vlade u zadnjih 35 godina i “zbog toga mi niti u jednom trenutku nismo ni vidjeli da postoji bilo kakav zdravi, sadržajni, stvarni argument ili razlog niti za nezadovoljstvo niti za prosvjede, a kamoli za štrajkove”.

Osvrćući se na nezadovoljstvo dva sindikata iz domene obrazovanja nezadovoljna uredbom – Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, komentirao je da nije primijetio da su ostali nezadovoljni niti imaju razloga biti nezadovoljni, kao niti ova dva.

“Nemaju razloga biti nezadovoljni niti predstavnici ovog sindikata jer se povećanje koeficijenata odnosi na sve, na profesore, učitelje, zaposlenike u visokom obrazovanju, službenike, namještenike i mislim da je ova reforma kada ju se pogleda smireno, bez ikakvih emocija, ogroman, veliki doprinos materijalnom, ekonomskom i socijalnom statusu zaposlenika”, ustvrdio je premijer.