Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u srijedu nastavak radova na takozvanom Podravskom ipsilonu, na pravcima prema Bjelovaru i Virovitici, odnosno prema Kloštru Vojakovečkom i Koprivnici.

Za to su se stekli uvjeti jer su Hrvatske ceste i izvođači radovi postigli dogovor po pitanju cijena. Radovi bi se trebali nastaviti najkasnije do kraja ovog mjeseca, rekao je Plenković na svečanoj sjednici povodom 30. obljetnice Bjelovarsko-bilogorske županije.

“Točno smo identificirali koje sve projekte trebamo realizirati da dignemo cestovnu infrastrukturu kako bi bila ujednačena u čitavoj Hrvatskoj. Hrvatska je danas ekonomski solidna i snažna te se može nositi s tim investicijama. Vjerujem da će u idućih sedam godina malo toga ostati neriješeno što se tiče autocesta i brzih cesta”, naglasio je premijer.

Spomenuo je pritom izgradnju autoceste Ploče – Dubrovnik, dovršetak Istarskog ipsilona, dionice od Zagreba do Siska te pravce u Hrvatskom zagorju i na sjeveru Hrvatske.

Podsjetio je da je Vlada preuzela kreditiranje izgradnje i opremanja nove bjelovarske bolnice te čestitao županu Marku Marušiću na odgovornom upravljanju financijama koje je dovelo do toga da Bjelovarsko-bilogorska županija smanji zaduženost za 40 na 10 posto.

Premijer je naveo i da se u Grubišnom Polju gradi drugo podzemno skladište plina u Hrvatskoj, što je ogromna investicija koja će osigurati dodatnu energetsku sigurnost, ali i razvoj toga grada, županije i čitave države.

Kazao je i da je dovršetak izgradnje Veteranskog centra u Daruvaru planiran do kraja godine, te da će biti najveći u Hrvatskoj, a naveo je i da je Gradu Bjelovaru i susjednim općinama putem ITU mehanizma vlada osigurala 22 milijuna eura za vlastite projekte.

Posebno se osvrnuo na fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju.

„Samo onaj tko se ne razumije u brojeve može izjaviti da središnja vlast igra neiskrenu igru s jedinicama lokalne samouprave. Vlada, odnosno parlamentarna većina omogućila je da Bjelovarsko-bilogorska županija na kraju 2022. ima 150 posto veće prihode u odnosu na 2017., a to je zadnja godina prije te reforme”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da će uskoro biti predstavljena reforma upravljanja državnom imovinom kojom će se jedinicama lokalne samouprave dati mnogo veće ovlasti od sadašnjih.