Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je oštro osudio fizički napad na skupinu maloljetnika proteklog vikenda u Vukovaru, a od policije očekuje da provjeri ima li među napadačima i navijača koji su se nedavno vratili iz Grčke te da objavi tu informaciju ako se pokaže točnom.

”Na policiji je da to provjeri i objavi, ako je ta informacija točna. Ta opcija nije još isključena. U svakom slučaju očekujem da se huligane i one koji su napali maloljetnike bez ikakvog povoda i razloga sankcionira bez obzira tko su”, rekao je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Plenković je time odgovorio na upit je li točno da među napadačima u Vukovaru ima pripadnika Bad Blue Boysa koji su se nedavno vratili iz Grčke gdje su zbog sudjelovanja u masovnoj tučnjavi proveli četiri mjeseca u istražnom zatvoru.

Premlaćivanje maloljetnika u Vukovaru nazvao je “groznom pojavom” koju treba svesti na najmanju moguću mjeru.

”Smatramo da ljude treba odgajati u ozračju kulturne komunikacije te tolerantnog i uključivog društva, a ne u ozračju primitivizma i divljaštva protiv kojeg se borimo svim sredstvima naše politike”, kazao je predsjednik HDZ-a.

Nakon što je klub zastupnika SDSS-a poručio da je vlast pogriješila time što se na zadnjoj obljetnici pada grada Vukovara svrstala iza kolone u kojoj su bili simboli mržnje i poticanja na nasilje, Plenković je odgovorio da su u Vukovar ”išli i prije Penave te će ići i nakon Penave”.

”Ne vidim da je odlazak u kolonu sjećanja na Dan žrtve Vukovara bilo kako svrstavanje s politikom Domovinskog pokreta i gradonačelnika Penave. Oštro odbacujemo politiku onih koji su u stanju napisati bljuvotine o tome da smo mi odgovorni za to što se dogodila neka prometna nesreća”, naglasio je.

Govoreći o Domovinskim pokretu, premijer je također kazao da je riječ o stranci koja je ”izmislila sindikalca koji je tvrdio da nema afričke svinjske kuge, a u međuvremenu je izbačen iz sindikata”, aludirajući na lidere prosvjeda slavonskih svinjogojaca Tomislava Pokrovca i Sindikat poljoprivrednika.

Na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a bilo je riječi i o procesu izbora novog glavnog državnog odvjetnika, o božićnom paketu pomoći za umirovljenike, izgradnji novih stanova u Glini i Petrinji, izmjenama poreznih zakona koje su stupile na snagu s prvim danom ove godine te o povlačenju sredstava iz EU fondova.

”Jedna smo od zemalja koja najbrže i najučinkovitije iskorištavaju instrument EU Next Generation koji nam daje veliki investicijski zamah jer smo kroz taj instrument, uz Fond solidarnosti dobili još 1,5 milijardi eura za obnovu”, poručio je premijer, dodavši da je Vlada podnijela zahtjev za još 163 milijuna eura.

Što se tiče ovotjednih događaja, Plenković je najavio novu sjednicu Vijeća za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak u Đakovu.