Premijer Andrej Plenković obišao je u ponedjeljak zgrade zagrebačkog Medicinskog fakulteta na Šalati i Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević koje su u obnovi, te istaknuo da se u Zagrebu obnavlja i dograđuje niz bolnica, a te investicije ukupno su vrijedne više od 700 milijuna eura.

Plenković je rekao kako je do sada u obnovi od potresa obnovljeno 11.500 zgrada (od kojih su 602 javne) odnosno 42.525 stambenih jedinica. Pri tome je korišten Fond solidarnosti EU od milijardu i tri milijuna eura te su dodatno alocirali jednu milijardu i 550 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), potpisali ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom, uz korištenje sredstava iz Državnog proračuna RH.

Za projekt obnove Infektivne klinike Fran Mihaljević osigurano je 86 milijuna eura u Državnog proračuna, istaknuo je premijer Plenković dodavši kako je ta klinika postiže sjajne rezultate, a osobito u borbu protiv covida.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO za Infektivnu kliniku

Ministar zdravstva Vili Beroš , Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz NPOO 2021. do 2026.

Ministar Beroš naglasio je kako svjedočimo cjelovitoj obnovi Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ ukupne vrijednosti 24,4 milijuna eura financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU, OPKK, državnog proračuna i NPOO-a.

Ponosni smo radi tog postignuća, ali nastavljamo jednakim intenzitetom potpisivanjem novog Ugovora za projekt izgradnje i opremanja kliničkih izolacijskih jedinica Klinike, ukupne vrijednosti više od 100 milijuna eura, od kojih je 86,8 milijuna eura osigurano zaključkom Vlade iz studenoga 2023. te 13,2 milijuna eura iz NPOO-a, rekao je ministar zdravstva.

Pokrenuli smo reformu zdravstvenog sustava i u području obnove i izgradnje zdravstvenih ustanova, ukupno njih 26, a sveukupno 115 zgrada u području pogođenim potresom, dodao je.

Uz potrese, danas je simboličan dan u kontekstu COVID-19 epidemije koja je točno prije četiri godine proglašena u Hrvatskoj. Od tada smo učinili značajne iskorake čemu i danas svjedočimo u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević, napomenuo je Beroš.

Upravo ti izazovi konkretno pokazuju veliki značaj Klinike tako i zdravstvenog sustava u cjelini, ali i zajedništva Vlade koja ne gubi naše pacijente iz fokusa ni u najtežim okolnostima, poručio je ministar zdravstva.

Dovršena dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić zahvalila je Vladi na potpori u provedbi ‘projekta modularne bolnice’ u kojoj se za vrijeme obnove radi prijam i trijaža bolesnika te hospitalizacija i suvremeni način liječenja.

Dovršena je dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija i najbolji aparat za magnetsku rezonancu koji se može dobiti jakosti 3 tesla što će značajno podići kvalitetu liječenja i smanjenje lista čekanja. Također je napravljena najnovija obdukcijska dvorana za obdukciju preminulih od najtežih zaraznih bolesti, rekla je ravnateljica Markotić.

Ističe kako je Hrvatska vodeća u zamljama okružja s takvom infrastrukturom te da tako značajna ulaganja nisu bila nikad ranije.

Premijer Plenković je također obišao i gradilište Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškoga na Kaptolu.

Prilikom obilaska uz predsjednika Vlade bili su i ministri Vili Beroš, Branko Bačić, Radovan Fuchs i ministrica Nina Obuljen Koržinek.