Hrvatska u ovom trenutku ne razmišlja o priznanju Palestine, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković, nakon što su Španjolska, Irska i Norveška najavile da će to učiniti.

Švedska, Irska i Norveška u srijedu su objavile da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu, na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja. Tri članice EU-a time su se pridružile Švedskoj koja je 2014. postala prva članica EU-a koja je to učinila.

Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska priznale su Palestinu 1988. u sklopu sovjetskog bloka, a iste godine, ubrzo nakon njezinog proglašenja, to je učinio i Cipar.

„U ovom trenutku ne razmišljamo o tome”, odgovorio je Plenković u srijedu na pitanje hoće li i Hrvatska priznati Palestinu.

„Naša je stalna pozicija ona bazirana na rješenju o dvije države, ali na način da dođe do dogovora” dviju strana, dodao je premijer.

Priznanje Palestine najavile su i Malta i Slovenija, a i Australija je objavila da postoji ta mogućnost. Palestinu kao državu trenutno priznaje 143 od 193 članica Ujedinjenih naroda.