Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da je HDZ po treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima te da od sutra kreće formiranje parlamentarne većine nakon što su objavljeni privremeni izborni rezultati po kojima HDZ osvaja 60 mandata.

Plenković se na kraju izborne večeri u ranim jutarnjim satima u četvrtak zahvalio svim biračima i sugrađanima koji su sudjelovali na ovim izborima za Hrvatski sabor.

“Od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu”, rekao je u izbornom stožeru HDZ-a.

Nastavit ćemo našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva, bilo na unutarnjem ili međunarodnom planu, dodao je.

Osvrnuo se i na poruke oporbe te zabrinjavajućim ocijenio da ona i večeras, kako je rekao, nakon što su ih po treći put porazili na parlamentarnim izborima, i dalje govori o “nekoj vladi kvazi-nacionalnog spasa”.

U dvorani je objava privremenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva (DIP), s obrađenih oko 91 posto biračkih mjesta, dočekana pljeskom okupljenih članova stranke, kao i Plenkovićev dolazak u dvoranu uz ritmove pjesme “Eye of the tiger”.